Rumeli Hisarı istanbul gezilecek yerler
Fatih Sultan Mehmet’in, İstanbul’un fethini ne kadar ciddiye aldığının kanıtı niteliğinde Rumeli Hisarı. İkizi ile birlikte yüzlerce yıldır boğazı bir koruyucu edasıyla gözetleyen hisar, zamanla bu görevini terk edip önce bölge halkına barınak, ardından kültürel organizasyonların düzenlendiği bir mekân haline gelmiş.
Rumeli Hisarı Hakkında Bilgiler
Fatih’in boğazın güvenliğini sağlamak için Anadolu Hisarı’nın tam karşısına yapılmasını emrettiği askeri yapının inşa süreci 15 Nisan 1452’de başlamış. Boğazın en dar noktasına yakın konumdaki 30 dönümlük arazi üzerine inşa edilen yapının ne zaman tamamladığına dair farklı görüşler mevcut.
Zağanos Kuleleri’nde bulunan iki kitabede yapının dört ay içerisinde tamamlandığı yazılıyken Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan “Şerh-i Tecriyd-i Ataik” adlı eserde belirtilen süre 139 gün.
Rumeli Hisarı istanbul hakkında bilgiler
Tamamlanma süreci gibi yapının adı da kaynağa göre farklılık gösteriyor. Fatih vakfiyelerinde “Kulle-i Cedide”; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde “Boğazkesen Hisarı” olarak adlandırılan askeri yapıdan Neşri tarihinde ise “Yenice Hisar” ismiyle bahsedilmiş.
Hisarın yapımında kullanılan malzemeler İzmit, Karadeniz Ereğlisi gibi Anadolu’nun değişik yerlerinden buraya getirtilmiş. Parça taşlar ise çevrede bulunan harap durumdaki Bizans yapılarından sökülmüş.
Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi’ye göre hisarın yapımında yaklaşık olarak 300 usta ve 750 civarı işçiye ek olarak 200 kadar arabacı, nakliyeci ve kayıkçı çalışmış.
Rumeli Hisarı tarihi
1509’da deprem, 1746 yılında ise yangın felaketi sonrasında restore edilen tarihi yapının iç kısmı, bir dönem ahşap evlerle dolmuş.
Bu evler 1953’te Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın görevlendirdiği 3 Türk kadın mimarın gözetiminde gerçekleştirilen geniş çaplı yenileme çalışması sırasında yıkılarak yapıya eski görkemi kazandırılmış.
Hisar, günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyor. Tiyatro bölümü, özellikle yazın ağırlıklı olarak yerli ve yabancı müzik organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor.
Rumeli Hisarı nerede ve nasıl gidilir?
Rumeli Hisarı nerede ve nasıl gidilir
Bulunduğu semte adını vermiş olan görkemli askeri yapı, kendine özgü dokusuyla görenlerde hayranlık uyandıran Sarıyer İlçesi’nin sınırları içerisinde bulunuyor.
Boğaza paralel uzanan Yahya Kemal Caddesi üzerindeki hisara İstanbul’un gelişmiş toplu taşıma ağını oluşturan otobüs, metro, metrobüs ve deniz otobüsü seferleriyle oldukça kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Eğer Taksim veya Beşiktaş yönünden bölgeye gelmeyi düşünüyorsanız 40T, 42T, 25E ve 22 numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Tercihiniz bu yönde olursa Rumeli Hisarı, Aşiyan ve Rumeli Hisar Üstü duraklarından herhangi birinde inebilirsiniz. Ayrıca metroyu kullanacaksanız, Boğaziçi Üniversitesi ile Etiler istasyonları üzerinden hisara rahatça gidebilirsiniz.
Rumeli Hisarı’nın Bölümleri
Rumeli Hisarı hakknda bilgiler
Yapının inşa sürecinde her bölüm bir paşanın denetimine verilmiş. Bu nedenle hisarın 3 büyük kulesine denetim görevini üstlenen Saruca, Halil ve Zağanus paşaların adları verilmiş. Ayrıca hisarda Zağanos Paşa’nın ismiyle anılan bir de küçük kule bulunuyor.
Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri zeminleriyle birlikte 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlı olarak inşa edilmiş. Yükseklikleri 22 ila 28 metre arasında değişen üç kuleden Halil Paşa ve Saruca’nın çapları 23,30 metre iken Zağanos Paşa Kulesi 26,70 metre çapa sahip.
Rumeli Hisarı istanbul gezilecek yerler
3 büyük kulenin yanı sıra hisara çeşitli ebatlarda 13 adet burç eklenmiş.
Yapıya giriş 4 esas ve 1 tali kapıdan sağlanıyor. Ana kapılar Dağ, Dizdar, Hisarpeçe ve Sel isimleriyle anılıyor. Tali kapıya ise Mezarlık ismi verilmiş.
Hisarın bünyesinde kapalı bir sergi alanı bulunmuyor. Bu nedenle toplar, gülleler ve Haliç’in kapatılmasında kullanıldığına inanılan zincirin bir parçası bahçede sergileniyor.
Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2017
Rumeli Hisarı gece fotoğrafları
Giriş ücreti 10 TL olan hisarı, çarşamba hariç haftanın her günü sabah 09.00’dan itibaren ziyaret edebilirsiniz. Dini bayramların ilk günlerinde tarihi yapı, 13.00’da kapılarını ziyaretçilerine açıyor. İstanbul’un fethine tanıklık etmiş askeri yapının kapanış saatleri 15 Nisan-2 Ekim arası 19.00, 3 Ekim-14 Nisan arasındaysa 17.00 olarak belirlenmiş.
istanbul rumeli hisarı gece fotoğrafıHisara gelen Müzekart sahiplerinden 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlardan giriş ücreti talep edilmiyor. Ayrıca gaziler, şehit yakınları, basın kartı sahipleri, engelliler ve refakatçileri ile 0-12 yaş arası yabancı uyruklu çocuklar ücret ödemeden Rumeli Hisarı’na giriş yapabiliyorlar.
Şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olan Rumeli Hisarı’nı İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.