GAZİANTEP Ekonomik Gezi Rehberi

Doğu’nun Paris’ine hoş bulduk..

GAP turunun incisi Gaziantep, dünyanın en eski 10 şehirlerinden birisi kabul ediliyor. Kuruluş yılı tam olarak bilinmese de M.Ö. 8000’lere dayanan tarihi buluntular var. Mesela Dülük Antik Kenti, Rumkale, Tilmen Höyük, Karkamış Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti bunlardan bazıları.. Gaziantep’te 18 devlet hüküm sürmüş. Komogene Krallığı, Romalılar, Büyük Selçuklu bunlardan bazıları. 1516 yılında ise Osmanlı egemenliğine girmiş.

Tabii bu kadar medeniyete ev sahipliği yapan topraklarda maalesef tarihi eser kaçakçılığı da çok olmuş. Yine toprağımızın kıymetini bilmiyoruz, sahip çıkamıyoruz diye hayıflanmadan devam edelim en iyisi.

Türkiye’de ilk gastronomi kenti unvanını alan Gaziantep’te yemek yemek kültürel bir faaliyet (ikinci gastronomi şehrimiz ise Hatay). Gaziantep aynı zamanda gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir Ağında (Creative Cities Network)  yer alıyor.. Yani sadece biz “yemek = Gaziantep” demiyoruz. Dünya diyor!

(Diğer UNESCO Gastronomi şehirleri ise: Burgos/İspanya, Dénia/İspanya, Belém/Brezilya, Bergen/Norveç, Ensenada/Meksika, Phuket/Tayland, Tucson/ABD, Rasht/İran, Popayán/Kolombiya, Chengdu/Çin, Östersund/İsveç, Jeonju/Güney Kore, Zahle/Lübnan, Florianopolis/Brezilya, Shunde/Çin , Tsuruoka/Japonya, Parma/İtalya, Alba/İtalya, Buenaventura/Kolombiya, Cochabamba/Bolivya, Macao Özel Yönetim Bölgesi, Panama/Panama, Paraty/Brezilya, San Antonio/Amerika Birleşik Devletleri Kaynak için tıklayın

Gaziantep’in bir başka ilki de, gülen surat emojisi! Evet, yapılan kazı çalışmalarında 4 bin yıllık tarihi testinin üstüne çizilmiş bir gülen yüz emojisi bulundu. Şaka gibi (ama gerçek) bir bilgi de şöyle dursun..

GAZİANTEP’ E ULAŞIM: GAZİANTEP’ E NASIL GİDİLİR?

Öncelikle Gaziantep’e ulaşım için en kolay yol hava yolu diyelim ve diğer opsiyonları değerlendirelim:

Araç ile: İstanbul- Gaziantep arası yaklaşık 1200 km, Ankara- Gaziantep arası yaklaşık 700 km! Yani eğer araç ile giderim diyorsanız bizce kesin arada durakları olan bir rota çizmelisiniz. Yoksa bir günde vardığınızda dinlenmekle geçebilir.

Uçak ile: Pegasus, THY ve Anadol Jet.. Hepsinin direkt uçusu var. Yaklaşık 1.30 saat sonra Gaziantep’desiniz. Sadece genel olarak diğer illere kıyasla fiyatı hiç düşmeyen, her daim popüler destinasyonlardan. Bu yüzden uçak biletini önceden almak mantıklı olabilir.

Otobüs ile: İstanbul- Gaziantep arası otobüs ile ortalama 16 saatlik bir yol! Yine diyoruz eğer karayolu seçecekseniz kesin tur gibi yapmalısınız. Yoksa çok yorucu olabilir.

GAZİANTEP ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Gaziantep için en güzel ulaşım şekli yürümek. Zaten Gaziantep’te gezilecek yerler yolunuzun üstünde olacak. Unutmadan bol yemeli bir gezi planı olacağı için yürümek kesinlikle en sağlıklı ulaşım biçimi olacak.

GAZİANTEP’ DE KONAKLAMA: GAZİANTEP’ DE NEREDE KALINIR?

Gaziantep’te konaklama opsiyonları bir hayli fazla. İster lokal evler olsun ister beş yıldızlı oteller olsun dilediğiniz konaklama tip Gaziantep’te mevcut. Ama daha dokusu olan bir tercih neresi olur derseniz konakalrı öneririz. Bazıları var ki 5 yıldızlı otel fiyatında. O yüzden öncede rezervasyon yaptırırsanız çok daha makul bir fyata tarihi dokusu olan otantik Gaziantep konaklarında kalabilirsiniz.

Konaklama yerlerinin fiyatları sezona ve ülke durumlarına göre değişiyor: Kasım 2020’deki fiyatlar bu şekilde. En azından bir fikir verebilir.

Zeynep Hanım Konakları: Oda kahvaltı dahil 240TL

Anadolu Evleri: Oda kahvaltı dahil 240TL

Doğanbey Konağı: 180 TL

Duran Ağa Konağı: 130 TL

Rahmi Bey Konağı: 110 TL

Ya da Melek Lara Butik Otel, Aynur Hanım Konağı, Alibey Konağı

HSVHN Hotel Hışvahan, Dedeman (oda kahvaltı dahil 350 TL) , The Green Park Gaziantep (oda kahvaltı dahil 240 TL) gibi otel zincirleri de dilerseniz tercih edebilirsiniz.  Fiyatları da sezona göre değişiyor. Gitmeden önce bi kontrol etmeli.

GAZİANTEP’ DE KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER?

Gaziantep denince ilk akla geleni yani YEMEK YEMEK diyeceğiz. Gaziantep’e gelip en büyük aktiviteyi yapmadan olmaz. Yiyin, bol bol yiyin shshs

GAZİANTEP’ DE NE YENİR? NE İÇİLİR?

Konu Gaziantep olunca ve Gaziantep de gtronomi başkentimiz olunca Gaziantep’te yeme içme rehberi başlığında ayrı bir yazı yazmaksak ayıp bize. Ayrı ayrı Gaziantep yeme gezi yazılarını detaylıca inceleyip, Gaziantep yeme rehberi oluşturduk sizin için. İddialıyız!

GAZİANTEP’ DE ALIŞVERİŞ: GAZİANTEP’ TEN NE ALINIR?

Gaziantep’ in el becerilerinin sadece yeme içme konusunda kısıtlı kalacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Elleri sadece mutfakta değil, tezgahlarda da işleyen Antepliler tam bir zanaatkar. Gaziantep zaanatkar bir şehir olunca buradan alınacaklar listesi de bir hayli kabarık. Tabii hazır gelmişken tadı damağınızda kalan tatları paket yaptırıp kendinize küçük hediyeler de yapabilirsiniz. (antep’ten baklava getiren tadınıklarımız oldu da pide nedir? Ama soğukken bile güzeldi o  ayrı)

Gaziantep ruhunu evinizde yaşatabileceğiniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz Gaziantep hediyelik eşyalar listesisi geliyor:

Antep İşi: Beyaz kumaş üzerine belirli motiflerin işlenmesiyle yapılır. Söylenene göre kadınlar eşleri için yaptıkları içinticareti zamanında yapılmamış ya da geç fark edilmiş emek işlerinden.

Bakır: Bakırcılar Çarşısı olan bir şhir olur da bakır alınmaz mı? Belli ki bu işte bi uğraşları var, çarşısını bile yapmışlar..

Sedef kakma: Denize kıyısı olmayan bir şehirde neden sedef kakma yapılır anlayamasak da, Gaziantep sedef işçiliğinde adını parlatıyor diyebiliriz.

Altın ve gümüş takı: İpek yolunun Gaziantep’ten geçmesi, seneler boyunca birçok medeniyete ev sahipliğ yapmasından dolayı zengin olan Gaziantep’te altın ve gümüş takılarda farklı modeller, detaylı işçilikler görmek mümkün.

Deri pabuçlar (Yemeni): Topuksuz olarak üstü keçi derisi altı koyun derisinden dikilen geleneksel ayakkabı

Kutlu Kumaşı: Özellikle 16. Yüzyılda Osmanlı Saarında modaolduğu söylenilen kumaş tam anlamıyla buraya has..

Gaziantep’ten Yemelik Hediyeler: Menengiç kahvesi, zahter (unutmayın gri-yeşil renklisi taze), ipek pul biber (kırmızı biberin yanları sadece), kahke (Gaziantep usulü kandil simiti diyelim), Antep peyniri, Antep fıstığı (Türkiye’de fıstık üretimi ilk burada yapılmış.), baklava, tatlı sucuk, pestil

GAZİANTEP’ DE NEREDE ALIŞVERİŞ YAPILIR?

Gaziantep’te hediyelik eşya alınacak yerlerin listesi vermiyoruz. Çünkü şehir yüzölçümü ve gezilecek yerler açısından gidlen yere tekrar uğranıp fiyat karşılaştırması yapmaya müsait. O yüzden ilk gördüğünüzü hemen almayın özellikle turistik bir yerdeyseniz. Ya da.. çok sevdiyseniz alın .Amannn bi daha mı gelicez dünyaya shshshs

GAZİANTEP ŞEHİR TURU

Gaziantep gezi için oldukça uygun yürüyüş parkuruna sahip. Burayla alakalı sıkıntılı durum gezmeye değil, yemeye içmeye ne kadar zaman ayırmanız gerektiği. Genelde gezilerimizi oldukça az zamanda oldukça çok yer görecek şekilde planladığımızı biliyorsunuz. İlk defa “peki künefeyi ne zaman yiyeceğiz? O zaamn bir gün daha kalmamız gerekiyir!” noktasına geldik, siz düşünün. Durum vahim! Gezmesi kolay, yemesi olay Gaziantep gezilecek yerler listemize başlıyoruz o zaman efenimmm;

Zeugma Müzesi hariç Gaziantep gezi rotasının toplam uzunluğu 5 km ve 1 saat. Tabii molalarla birlikte Gaziantep turunun toplam saati değişecektir, bizimkisi ideal gezi süresi..

#Gaziantep : Turist Information’ın önünde Gaziantep yazısı var.  Gaziantep turu için güzel bir başlangıç noktası olabilir.

**Zeugma Müzesi: 17:00’de kapanıyor!!! 2 saat ayırın!!!! Araçla gidin!Çingene Kız mozaiği en popüler eser! Eski Tekel Fabrikası üzerine kurulan müze, 2014 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi açılana kadar dünyanın en büyük mozaik müzesiydi. Şimdi ise ikinci. Zeugma Antik Kenti MÖ. 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuş. Kompleks 3 adet bölümden oluşuyor. Zeugma Antik Kenti’nden çıarılan mozaikler, Gaziantep ve çevresinden elde edilen Doğu Roma’ya ait kilise tabanı ve fuaye-idare alanı.. 1 Nisan- 1 Ekim: 09:00-19:00, 1Ekim-1 Nisan:09:00-17:00. Her gün açık. Giriş ücreti: 24 TL

14 Şehitler Anıtı: Antep savunması için yaptırılan anıt heykel.

Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi: Türkiye’nin ilk özel cam eserleri müzesinde, Tunç çağından günümüze cam eserler sergileniyor. Müzede cam yapımını da görebilirsiniz. İlgilenenler için antika ürünlerin satıldığı dükkan da var. Giriş: 4TL

Tarihi Naip Hamamı: 1640 yılına inşa edilen hamam, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de geçiyor. Kalenin aşağısında yer alıyor. 2007 yılında AB’nin GAP projesiyle restore edilip tekrar açılmış. Hamam olarak da kullanılıyor. 9.00 – 17.00 saatleri arasında kadınlara, 18.00 – 24.00 saatleri arasında da erkeklere açık. Bayanlar için giriş 25 TL, erkekler için giriş 27 TL

Gaziantep Kalesi (Ayıntap): Şehir merkezinde. Kış aylarında 08.00-17.00, yaz aylarında ise 09.00-19.00 saatlerinde açık. Çevresi 1200 metreymiş. Günümüzde de “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak kullanılıyor.  Giriş: 10 TL

Panaroma Müzesi: İstiklal Savaşı sırasında verilen mücadele anlatılıyor. Kalenin içinde yer alıyor. Giriş ücretsiz

Hamam Müzesi: 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. 2015 ise müze olarak hizmet vermeye başlamış. Bal mumu heykeller, kurt kafasından tas gibi yöresel hamam araç gereçleri görebilirsiniz.

Mutfak Müzesi (ya da Emine Göğüş Mutfak Müzesi): 1904 yılında yapılan ev Ali İhsan Göğüş’ün annesinin adını verdiği ev 2008 yılında müze olarak açılmış. Türkiye’nin ilk mutfak müzesi. Pazartesi hariç her gün açık. 08.30-17.30. Hediyelik eşya bölümü de var. Ücreti 1 TL

Kaleoğlu Mağarası: Mağarada kafe deneyimi için görülebilir, denenebilir.

Zeytin Han: Bir başka han kafe. Mutlaka gidin demiyoruz.

*Tahmis Kahvesi: ‘Tahmis’ kahvenin dövüldüğü yer demekmiş. Dibek kahvesi, Menengiç kahvesi, zahtar çayı içilebilir. Akşam yemekleri sindirmek için gidilebilir.

**Tarihi Gümrük Hanı Yaşayan Müze: Geleneksel El Sanatlarının olduğu han. Kahveci Seddar Bey‘de Türk kahvesi içilmeli. Burada 2 farklı kahve aynı fincanda servis ediliyor. Bu kahve buraya patentliymiş.

Zincirli Bedesten: Eskiden Antep’te 5 Bedesten varmış. Günümüzde ise 3 tane var: Bunlar: Zincirli Bedesten, Hüseyin Paşa Bedesteni ve Kemikli Bedesten. 17. yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa!nın yaptırdığı bedestende, baharat, hediyelik eşya alınabilir. Sebze tezgahları da var.

Bakırcılar Çarşısı: Adını üstüne getirip, dar sokaklarında arşınlayın. Eğer Gaziantep’te 1 günden fazla konaklayacaksanız, ilk gördüğünüz ürünü satın almak yerine biraz dolanın deriz.

Elmacı Pazarı (Almacı Pazarı): Biraz turistik, ama görmeye değer. Yine de mutlaka görün demiyoruz. Galiba bunu demeyen ilk blog da biziz shshshs

** Şahinbey Savaş Müzesi: Mücadeleyi anlatan müzede 2 saate yakın zaman geçirebilirsiniz. Müze Cuma-Pazar kapalı. Diğer günler 08.00 – 17.00 saatleri arası açık. Ücretsiz rehber var.

*Oyun ve Oyuncak Müzesi: 1700’lerden günümüze oyuncakların evrimini gösteren müzenin küratörlüğünü Sunay Akın yapmış. Pazartesi hariç her gün 08.30-17.30 saatlerinde… Giriş ücreti: 1 TL

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi: Kurtuluş Savaşı’nda Gaziantep’in direnişine hayran kalan Atatürk 1933 yılında nüfusunu buraya aldırır ve her sene Antep’i ziyaret eder. Gaziantep Belediyesi Atatürk’e şükranlarını göstermek amacıyla Konukoğlu Ailesi’ne ait evi, müzeye çevrilmiş. İçinde Atatürk’ün kullandığı orjinal eşyalar sergileniyor.

Kurtuluş Cami: 1892 yılında Valide Meryem Kilisesi olarak inşaa edilmiş. Hapishane daha sonra da camii olarak kullanılmış. Antep’in en büyük camilerinden.

*** Tarihi Bey Mahallesi: Atatürk’ün Türkiye’de nüfusa kaytlı olduğu mahalle. Bu mahalleye eski Gaziantep denebilir. Tek tip evlerin oldğu mahallede birçok müze yer alıyor. Müslümanlar, Ermeniler, Yahudiler seneler boyunca komşu olarak yaşamış bu mahallede. Havara veya keymıh denilen taşlarla inşa edilmiş evler. Evlerin avularıına hayat deniyormuş. Genellikle de alt katlarında mahzenler bulunuyormuş.

NOT: Bey Mahallesi’ndeki eski öğretmenevi binası günümüzde ise enstitü: Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde halka seslendiği balkonmuş.

GAZİANTEP’ DE EĞLENCE VE GECE HAYATI

Gaziantep’te gece hayatı için alternatifler beklemeyin. İyi bir yemek sonra üstüne kahe cuppa yatağa. İşte bu kadar basit!

Hışvahan: Antep’in lüks mekanı

NOT: Ramazanda ve bayramda çoğu yer kapalı olabilir.

GAZİANTEP YAKININDA GEZİLEBİLECEK DİĞER YERLER: ALTERNATİF TURLAR

Gazaintep’e gelip de görmeden denemeyin dediğimiz yerler arasında Halfeti, Rumkale olunca ve bizimde yazacak çok şeyimiz olunca dedik en iyisi bir başka blog post yapalım.

GAZİANTEP GEZİ NOTLARI

Mutlaka yanınızda mide ilacınız olsun. Şaka değil gerçek.

Yürüyüş ayakkabılarınız unutmayın.

Eğer haftasonu için Gaziantep’teyseniz ya da 1 günlüğüne Gaziantep kaçamağı yaptıysanız mutaka nerede yemek yiyeceğinizi önceden kararlaşıtrın. Opsiyonlar fazla, gittiğinizde blog yazısı falan okursanız aklınız kalabilir bizden söylemesi.