Bahçedeki At heykelinden dolayı Atlı köşk diye bilinen yapıyı, 1925 yılında Mısırlı Hıdiv ailesine mensup Prens Mehmet Ali Hasan tarafından dönemin mimarlarından olan İtalyan Mimar Edoardo De Nari‘ye yaptırılmıştır.
Prensin oğulları Mehmed İzzeddin Hasan ve İsmail İzzeddin Hasan’a miras kalan bu köşkü, İş adamı Sakıp Sabancı‘nın babası Hacı Ömer Sabancı içerisindeki değerli mobilyalar ile birlikte 1966 yılında satın aldı.
Sakıp Sabancı Müzesi, Atlı Köşk
Sakıp Sabancı Müzesi, Atlı Heykeli
Hacı Ömer Sabancı, ailece yaşayacağı köşkü düzenlerken 1952‘de Mahmud Muhtar Paşa’nın Moda’daki konağında yapılan müzayededen, heykeltıraş Louis Daumas’ın dökümünü Paris’de gerçekleştirdiği ve sonradan köşke adını verecek olan bronz at heykelini satın alarak bahçesine yerleştirdi.
Babasının ölümünden sonra Atlı köşkte yaşamına devam eden olan Sakıp Sabancı, 1970’lerden itibaren satın almaya başladığı Osmanlı el yazması kitapları, hat örneklerini, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yağlı boya tablolarını evdeki diğer antikaların yanına katarak önemli bir koleksiyon oluşturdu. 1998 yılında eşyaları ve koleksiyonları ile birlikte müzeye dönüştürmek üzere Sabancı Üniversitesine tahsis edildi.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Atlı Köşk’e modern bir galeri eklemesiyle 2002 yılında ziyarete açıldı.
Koleksiyonlar
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonları
Sakıp Sabancı Müzesi Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
İslam sanatının 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadarki dönemine tarihlenen örneklerin yer aldığı SSM Kitap sanatları ve Hat koleksiyonu’nda, başta Kuran-ı Kerim nüshaları olmak üzere nadir el yazması kitaplar, kıta ve murakkalar, levha ve hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar ile hattatların yazı yazarken kullandıkları araç gereçler yer alıyor.
Çağdaş sergileme anlayışıyla, geleneksel sanatları teknoloji ile birleştiren SSM, sergi salonlarında ziyaretçilerine tablet kullandırarak (ücretsiz) nadir el yazması kitaplaro sayfa sayfa inceleme imkanı sunuyor.
Resim Koleksiyonları
Sakıp Sabancı Müzesi, Resim Koleksiyonu
Sakıp Sabancı Müzesi, Resim Koleksiyonu
SSM resim koleksiyonu, Sakıp Ağa’nın, Türk resminin belli dönemine ilgi ve merakla oluşturduğu kişisel bir koleksiyon olmanın ötesinde, ülkemizde resim sanatının gelişip serpildiği evreye dair önemli ipuçları veren müstesna bir kültür birikimidir. Bu yönüyle SSM kitap sanatları ve hat koleksiyonunun tarihsel süreçte devamını niteliğindedir.
Bu koleksiyon, Türkiye’de imge üretimindeki dönüşümü, sanat ve sanatçı kavramlarının değişen anmalarını göz önüne seren; Osmanlı İmparatorluğundan Türkiye Cumhuriyetine uzanan modernleşme sürecini yansıtmaktadır.
Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu
SSM Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu
SSM Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu
20. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Atlı Köşk’ün aile odaları, Osmanlı saraylarıyla aynı anlayış içerisinde, Avrupa sanatının üslup özelliklerini gözeten mobilyalarla dekore edilmiştir.
Altın varaklı aynalar, konsol ve masalar, Fransız goblen ve ipek döşemeli salon takımları, Napolyon armalı porselen vazolar ve bu dekorasyon anlayışıyla uyumlu İran taban halıları ve tablolar, dönemin saray çevresi ve varlıkları sınıf evlerinde sık sık karşımıza çıkan zevk anlayışını yansıtır.
# Görselde gördüğünüz tableti müzeye girmeden önce giriş bölümünde yer alan vestiyer’den rica ediniz. Kimlik karşılığında alınan tablet kullanımı tamamen ücretsizdir.
# Her koleksiyon bölümlerinde müzeye özel barkod okuma sistemi ile tüm eserlere ait bilgileri bu sayede tablet üzerinden detaylı inceleyebilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi Mağaza
Sakıp Sabancı Müzesi Mağaza
Sakıp Sabancı Müzesi Mağaza
Sakıp Sabancı Müzesi Mağazasında sergi katalogları, sanat kitapları, müze koleksiyonundan ve süreli sergilerden esinlenerek tasarlanan hediyelik ürünler bulunuyor. Yine mağaza içerisindeki çocuk bölümünde ise farklı yaş gruplarına yönelik kitaplar ve boyama tişört setleri ve kırtasiye ürünleri yer alıyor.
# Yanınızda hatıra götürmek adına müze görünümlü buzdolabı mıknatısları da bulunuyor.
Bahçe Planı
Sakıp Sabancı Müzesi’ne büyük kapıdan ilk girdiğinizde burnunuza bahçelerde bulunan ağaçlar ve çiçeklerden gelen muazzam bir koku karşılıyor. O kadar hoşumuza gitti ki müze binasına tırmanana kadar (50 metre) koku hangisinden geliyor diye kafa yorduk.
Sakıp Sabancı Müzesi alanı içerisinde meğer 115 çeşit ağaç ve çiçek bulunuyor. Zeytin ağacından Manolya’ya kadar ne ararsanız var. Hatta tüm listeyi görmeniz için buraya bir görsel bırakalım.
Giriş Ücretleri & Ziyaret Saatleri
Giriş Ücreti
30 TL Ziyaret Saatleri
10:00 – 18:00 Kapalı Günler
Pazartesi
Giriş Tarifesi
Giriş Ücreti
Tam bilet 30 TL
Öğrenci / İndirimli 20 TL
Grup halinde 25 TL
Müzekart+ sahipleri 20 TL
Sakıp Sabancı Müzesi’ne girişler ücretlidir. Giriş ücretleri kişi başından hesaplanır. Grup halinde gelecek kişiler en az 10 kişi olmak şartıyla grup indirimlerinden yararlanabilirler. Öğrenciler, Öğretmenler ve 60 yaş ve üstü kişiler indirimli tarifeden yararlanabilir.
Çarşamba günleri müzeye girişler ücretsizdir.
Ücretsiz giriş hakkına sahip olanlar listesine ulaşmak ve güncel ziyaret bilgilerine bakmak için https://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/sayfa/ziyaret sitesine göz atabilirsiniz.
Ziyaret Günleri ve Saatleri
Her müzede olduğu gibi ziyaret günleri ve saatleri sezonsal olarak değişkenlik gösterebiliyor. 2019 yılı Sakıp Sabancı Müzesi ziyaret bilgileri aşağıdaki gibidir.
Sakıp Sabancı Müzesi Pazartesi günleri, resmi bayram tatillerinde ve yılbaşı günleri kapalıdır. Çarşamba günlerinde kapanış saatlerinin 20:00’e kadar uzanmasının sebebi o günün halk günü olmasıdır. Yani çarşamba günleri girişler ücretsizdir.
Nasıl Gidilir? Konum Bilgileri
Harita sokaklarında dolaşmak için ikonu sürükleyin Harita üzerindeki insan simgesini sürükleyip bırakarak haritada sokaklarda dolaşabilirsiniz!
(Bazı konumlar Google Maps tarafından henüz sokak görünümüne açılmamış olabilir.)
Sakıp Sabancı Müzesi’ne ulaşım için birden çok farklı seçenek bulunuyor. Vereceğimiz yol tariflerinden birini tercih ederek Müze’ye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Deniz Ulaşımı
Şehir hatlarının Çengelköy – İstinye ve Boğazdan geliş ve gidiş seferleri ile Emirgan iskelesinden İstinye, Kanlıca, Kandilli, Anadoluhisarı, Bebek, Arnavutköy, ve Çengelköy’e vapur seferleri bulunuyor.
Dentur Avrasya işbirliği kapsamında, Milli saraylar uğramalı Boğaz turlarına katılanlar, Dentur biletlerini göstererek SSM’yi indirimli ziyaret edebiliyor.
Metro ile Ulaşım
4. Levent metro durağından EL2 4. Levent Metro-Emirgan, HAcıosman metro durağından ise 59RH İstinye – Hacıosman metro/Rumeli Hisarı otobüs seferleri bulunuyor. Bunlardan birini kullanabilirsiniz.
Ayrıca Maslak İstanbul Teknik Üniversitesi metro durağından taksi ile kısa bir yolculukla ulaşabilirler.
Kara Ulaşımı
En yakın otobüs durağı, sahil hattında bulunan Emirgan-Çınaraltı’dır. Bu duraktan düzenli olarak geçen otobüs hatları şunlardır;
•22 – İstinye Dereiçi – Kabataş
•25E – Sarıyer – Kabataş
•22RE – Fatih Sultan Mehmet – Beşiktaş
•40 – Rumeli Feneri – Taksim
•40T – İstinye Dereiçi – Taksim
•42T – Bahçeköy – Taksim
•EL1 – Emirgan – 4. Levent metro Ring (Maslak yolundan)
•EL2 – Emirgan – 4. Levent metro Ring (Hacıosman yolundan)
•59RH – Rumeli Hisarüstü / İstinye-Hacıosman metro
# Sakıp Sabancı Müzesine özel aracınızla isteyenler konum bilgileri buradan ulaşabilirler.
Öneri: Sakıp Sabancı Müzesi’nin kendi bünyesinde ücretsiz otopark hizmeti var ancak 30 araçla sınırlıdır. Özellikle Çarşamba günleri yer bulmanız yok denecek kadar azdır. Otoparkın dolu olması halinde sahil boyunca İspark alanlarında aracınıza yer bakabilirsiniz.
Civarda gezilecek yerler
•Emirgan Korusu
•Rumeli Hisarı
•Japon Bahçesi
Civarda müzeye çok yakın olan gezip görebileceğiniz yerlerden bazılarını listelemek işinize yarayacağını düşündüm. Eğer SSM müzesine gelirseniz mutlaka bu yerlere de uğrayın.