Üsküp Gezi Rehberi: Üsküp Gezisi İçin Önemli Gezi Notları

Üsküp gezi rehberi

Üsküp, gerek tarihi mirası gerekse de kültürel çeşitliliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir kent. Balkan turlarının gözdesi olan Makedonya’nın başkentinde tatilinizi geçirmek istiyorsanız, Üsküp gezi rehberi ile kentin yeme-içme kültürü, gezilecek yerleri, konaklama bölgeleri ve ulaşım sistemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Üsküp Gezi Rehberi: Genel Bilgiler

Üsküp gezi notları
Üsküp gezi rehberi blog

İlk defa gidecek tatilcileri de düşünerek kenti tanıtan genel bilgilere Üsküp gezi rehberi içerisinde öncelik vermenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Nüfus: Üsküp 500 binin biraz üzerinde bir nüfusa sahip. Makedonlar’ın büyük çoğunluğunu oluşturduğu nüfus içerisinde Arnavutlar en büyük azınlık konumundalar. Arnavutlar’ın ardından Romanlar, Sırplar, Türkler ve Boşnaklar geliyor.

Din: 30’un üzerinde etnik grubun yaşadığı şehirde Hıristiyanlık ve İslam en fazla mensuba sahip dinler.

Resmi Dil: Makedonca’nın konuşulduğu şehirde Türkçe, Arnavutça, Sırpça konuşan topluluklara kolayca rastlayabilirsiniz. Bu dillerin dışında İngilizce olarak da yerel halkın bir kısmıyla iletişim kurabilirsiniz.

İklim: Üsküp, nemli subtropikal iklim etkisi altında. Yıl içerisinde bol miktarda yağış alan kentin yazları 30-40, kışları ise 5-6 derecelik ortalama sıcaklıkla geçiyor. İlkbahar ve sonbahar dönemlerinde ise sıcaklıklar 15 ila 25 derece arasında seyrediyor. Kış aylarında kar yağışı görülebiliyor.

Yüz Ölçümü: Kent, 571,46 km²’lik bir alanı kaplıyor.

Coğrafya: Vardar Nehri’nin oluşturduğu vadinin içerisine kurulmuş olan kent, ülkenin kuzeyinde yer alıyor. Kosova sınırına yakın konumdaki Üsküp’ün kuzeyi şehre doğal çeşitlilik kazandıran Şar Dağları ile çevrili.

Ekonomi: Şehir, sanayi ve tekstil sektörleri açısından ülkenin merkezi konumunda. Buna rağmen kentte işsizlik oranı oldukça yüksek.

Para Birimi: Başkent Üsküp’te resmi para birimi olarak Makedon Dinarı kullanılıyor. Şehirde döviz bozdurabilirsiniz. Dilerseniz Atm lerden de Dinar çekebilirsiniz.

Saat Farkı: Balkanlar’ın en güzel şehirlerinden birisi olan Üsküp ile ülkemiz arasında 1 saatlik fark bulunuyor. (Türkiye’de uygulanan kış saati değişikliğinden dolayı saat farkı değişiklik gösteriyor.)

Vize: İki ülke arasında yapılan antlaşma sonucunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 günü geçmemek şartıyla vizesiz olarak Üsküp’e seyahat yapabiliyor.

Gezi Süresi: Küçük bir şehir olduğu için Üsküp, 1-2 günlük geziler için uygun bir destinasyon.

Tarih: Geçmişi Neolitik döneme kadar uzanan Üsküp, Roma İmparatorluğu zamanında ordu kampı olarak kullanılmış. İmparatorluğun ikiye bölünmesiyle Bizans sınırları içerisinde kalan kent, 19 Ocak 1392 yılında Osmanlı hâkimiyetine girmiş.

1. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya’nın kontrolüne geçen Üsküp, 1991 yılında Makedonya’nın bağımsızlığı ilan etmesiyle başkent unvanını almış.

Üsküp’te Ulaşım

Üsküp gezisi ulaşım bilgileri

Havayolu şirketlerini düzenlediği diret uçuşlarla veya İstanbul’dan kalkan otobüslerle ulaşabileceğiniz Üsküp’te toplu taşıma otobüsler aracılığıyla sağlanıyor.

Metro veya hafif raylı sistemin bulunmadığı kentin otobüs filosu, bir dönem ülkemizde de gözde olan ve özellikle Londra’ya giden gezginlerin aşina oldukları çift katlı taşıtlardan oluşuyor. Bu otobüslere binmek için gerekli biletleri gişelerden veya şoföre ödeme yaparak satın alabilirsiniz. Ancak gişeden bilet almanın daha ucuz olacağını sakın unutmayın.

Şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz diğer taşıtlarsa taksi ve bisiklet. Ücretleri düşük olan taksileri özellikle gezmek istediğiniz yer yakınsa tercih edebilirsiniz.

Bisiklet kiralamak içinse kentin her köşesine yayılmış operatörleri kullanabilirsiniz. Eğer Makedonya meydanı gibi şehrin merkezinde konaklarsanız çoğu gezilecek yere yürüyerek ulaşabilirsiniz, toplu taşımaya ihtiyacınız kalmaz.

Üsküp Havaalanı-Şehir Merkezi Arası Ulaşım: Kent merkezinden 24 kilometre uzaktaki Üsküp Büyük İskender Havalimanı’ndan şehre ulaşım için otobüs seferlerinden veya taksilerden faydalanabilirsiniz. Yolculuk ortalama 20 dakika sürüyor.

Detaylı bilgiler Üsküp ulaşım rehberi başlıklı yazımızda…

Üsküp’te Yeme İçme

Üsküp gezisi yöresel yemekler restoranlar

Üsküp gezi rehberi içerisindeki konular arasında en kolay uyum sağlayacağınızı düşündüğüm başlık mutfak kültürü. Bu kadar emin konuşmamın nedeniyse ülke mutfağında Osmanlı etkilerinin hala görülüyor olması. Ülkede tarım faaliyetlerinin zengin olması ise yemeklerin çeşitliliğini artırıyor.

Ağız tatlarına düşkün olmalarıyla tanınan Makedonlar’ın kuzu kebabını, kuzu etli güvecini ve sebze yemeklerini öncelikli olarak tatmanızı öneriyorum.

Sarımsak, soğan ve biber gibi tanıdık aromaları kullanan Üsküp halkının işlettiği restoranlarda kıymalı olarak hazırlanan sarma ve dolmaların, çorbaların turşu eşliğinde servis edildiğini görebilirsiniz.

Tatlılara bakacak olursanız, yine bizim mutfak kültürümüzde olan lezzetleri tatma fırsatı yakalayabilirsiniz. Üsküp’te puding gibi görece yeni tatların yanı sıra baklava, tulumba, revani, helva gibi geleneksel lezzetler bulmak oldukça kolay.

Diğer Balkan şehirlerinde olduğu gibi Üsküp’te de restoranlarda bahşiş bırakma kültürü bulunmuyor.

Detaylı bilgiler Üsküp yemek rehberi başlıklı yazımızda…

Üsküp’te Gezilecek Yerler

Üsküp gezi rehberi gezilecek yerler
Üsküp’te yer alan Türk çarşısı

1392 yılından itibaren, 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliği altında kalmış olan Üsküp’te gezilecek yerlerin büyük bölümü hamam, cami, han, köprü gibi mimarisine aşina olduğumuz eserlerden oluşuyor.

Şehirde gezilecek yerlerin başında, en eski yapılardan birisi olan Üsküp Kalesi geliyor. Kalenin dışında Osmanlı’dan kalma yapıları görmek isterseniz Taş Köprü, Mustafa Paşa Camii, Davut Paşa Hamamı, Kapan Han gibi yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Üsküp hakkında bilgi edinmek için Arkeoloji Müzesi’ne veya Makedonya Mücadele Müzesi’ne gidebilir; Aziz Ohrid Kliment Katedrali ve Aziz Saviour (Spas) Kilisesi sayesinde Ortodoks inanışı ve mimarisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Kentte ateşli tartışmalara sebep olan yenileme çalışmalarının sonuçlarını ise Makedonya Meydanı’nda görebilirsiniz.

Üsküp’ün tarihsel ve mimari bakımdan önemli gezilecek yerleri hakkında daha fazla bilgi için “Üsküp Gezilecek Yerler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Şehirde yapılacak şeyler ise Üsküp’te Yapılacak Şeyler başlıklı yazımızda…

Üsküp’te Alışveriş

Üsküp gezi rehberi alışveriş
Üsküp’te bir hediyelik eşya dükkanı. Boy boy deri çarklar en güzel yöresel hediyelerden.

Üsküp’ün tarihine ve kültürüne yönelik gezintileriniz arasında alışveriş yapmak isterseniz Capitol ve Skopje City Mall gibi alışveriş merkezlerine veya Eski Pazar, Bit Pazarı gibi daha otantik yerlerine gidebilirsiniz.

Alışveriş merkezlerinde tanıdık markaları sıkça görebilirsiniz. Deneyimli gezginlerin mutlaka uğradıkları pazar yerlerinde ise yerel kültüre ait kıyafetlerden ve eşyalardan, ev yapımı gıda maddelerine kadar pek çok ürünü bulabilirsiniz. Bu bölgelerin dışında Türk nüfusun yoğun olduğu mahallelerde de çok sayıda mağaza ve bir adet çarşı bulunuyor.

Hazır konusu açılmışken Üsküp’ün hazır giyim ürünleri satın almak isteyenler için çok da uygun bir şehir olmadığını belirtmek istiyorum. Bunun nedeni kentte satılan çoğu tekstil ürününün Türk firmaları tarafından ihraç ediliyor olması.

Üsküp’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Üsküp gezi rehberi otel tavsiyeleri

Yüz ölçümü ve nüfus bakımından küçük bir şehir olan Üsküp’te 200’ün üzerinde konaklama tesisi faaliyet gösteriyor. Gecelik fiyatlarının birçok Avrupa kentine göre uygun olduğu Üsküp’ün konum açısından en avantajlı konaklama bölgesi Makedonya Meydanı.

City Park, Alexander Square Boutique Hotel ve Ibis Skopje City Center gibi Üsküp otelleri merkezi konumları sayesinde gezilecek yerlere ulaşımı kolaylaştırıyor.

Modern Living Apartments ise ana meydana ve Üsküp’ün araç trafiğine kapalı bölgesine yürüme mesafesindeki farklı adreslerde ailenizle konaklayabileceğiniz konforlu dairelerde konaklama imkânı sunuyor.

Tek başına seyahat eden, genç gezginler içinse kentte City Hostel başta olmak üzere ekonomik fiyatlı çok sayıda hostel bulunuyor. Detaylı bilgileri Üsküp’te nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Otel Rezervasyonu: Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum.

Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan tüm Üsküp otellerini incelemek için tıklayın.

Üsküp gezi rehberi yazısı boyunca alışverişten ulaşıma, konaklama yapılacak bölgelerden gezilecek yerler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu bilgileri de Üsküp gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum yazarak bizimle paylaşım.

üsküp Şehir Merkezi Otel Fiyatları
Booking.com