İnsan içine karışıp kalabalıklarda kaybolmayalı, evde ekmek yapmaya başlayalı, bitki yetiştiriciliği konusunda uzmanlaşalı, Netflix bağımlısı olalı, AVM yerine internetten alışveriş yapmaya hızlı bir geçiş yapalı neredeyse 1 yıl oldu. Covid- 19 hayatımızda yeni bir dönem açtı. Bu pandemi sürecinde tüm dünya ile birlikte biz de aşırı etkilendik. Her iş kolu, her birey, her kurum, her sektör alt üst oldu. Herkes önce dört duvara sonra da zamanla kendi içine kapanmak zorunda kaldı. Peki ya gezginler.. Yaşamak için gezmeye ihtiyaç duyanlar. Yaşamak için ekmek gibi, su gibi seyahat etmeye ihtiyacı olanlar bu süreci nasıl geçiriyor? Gezgin psikoloji ve hayat enerjisini yitirmemek için işte bizim önerilerimiz..
1- Dinlenme:
Öncelikle psikolojinizi bozmadan bu sürecin biraz acılı ve uzun da olsa geçeceğine inanın. Belki bu süreci kendinizle başbaşa kalma, gerçek amaç ve beklentilerinizi bir kez daha değerlendirme için fırsat olarak görebilirsiniz. Yani zihinsel bir dinlenme ve yenilenme dönemine geçebilirsiniz. Veyahut biraz evde zaman geçirerek fiziksel yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Bu arada arada evde spor yaparak formunuzu korumayı unutmayın tabii.
2- Planlama:
Gezmeyi görmeyi hayal ettiğiniz yerler için hazırlık yapabilirsiniz. Ne de olsa bir gün hayal ettiğiniz ülkeleri, şehirleri görmek için tüm imkanlara sahip olacaksınız. Şimdiden her zamanki gibi araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Nereleri gezeceksiniz, neler yiyeceksiniz, ulaşımı nasıl sağlayacaksınız, nerede konaklama yapacaksınız.. Tüm bu süreç bitip de siz havaalanı sahalarına geri döndüğünüzde sadece planların üzerinden geçmeniz gerekecek o kadar.
3- Kişisel gelişim:
Burada bahsetmek istediğimiz psikolojik bir süreç değil tabii ki. Kendinizi dil, beceri ya da fiziki anlamda geliştirmekten bahsediyoruz. 2. maddede yaptığınız plan ile ilişkili bir madde bu. Mesela hayal edip plan yaptığınız yer Latin Amerika.. O zaman biraz ispanyolca öğrenmekten daha iyi bir kişisel gelişim düşünemiyoruz. Ya da Nepal’de Everest yürüyüşü yapmanın hayali ile yanıp tutuşuyorsunuz. O zaman evde kas güçlendirici idmanlar yapmanızı öneririz. Belki internetten uygun fiyatlı bir yürüyüş bandı alıp her gün daha fazla km yapmayı deneyebilirsiniz.
4- Birikim:
Nasılsa gezemiyoruz o halde para biriktirelim diye düşünebilirsiniz. Gezmek için yapmayı göre aldığınız harcamaları kumbaranızda biriktirebilirsiniz. Hatta euro ve dolar olarak kenara koyarsanız belki kara bile geçebileceksiniz. Sabit bir geliriniz yok ve birikim yapamıyorsanız ek kazançlar elde etmeye çalışmalısınız. Misal, eğer blog yazıyorsanız artık para kazanmak için adımlar atmaya başlayabilirsiniz. İnstagram içeriklerinize ağırlık vererek sponsorluk elde etmeye çalışabilirsiniz. Hatta dolap ya da letgo gibi uygulamalardan satış yapmaya bile başlayabilirsiniz.
5- Kültürel Donanım:
Bu süreçte aslında kendi kendimize geçirecek çok fazla vaktimiz olduğu için kültürel anlamda kendimize çok fazla şey katabilme imkanımız var. Müzeleri online gezebilir, bolca doğa belgeseli izleyebilir, yeni dizi ya da filmleri izleyebilir, bir sürü kitap okuyabiliriz.
6- Sosyal Medyaya yoğunlaşma
Malum gezginlerin öncelikli amacı gezmek. Ancak kendi gezip gördüğümüz yerleri başkaları ile de paylaşmak için deneyimlerimizi yazmak ya da Instagramda anılarımızı paylaşmak da istemsizce gezme eylemi ile birlikte gelen bir şey. Ancak kaliteli içerik hazırlamak ya da daha fazla beğeni çekecek şekilde fotoğraf editlemek herkesin çok kolaylıkla yapabileceği ya da bildiği şeyler değil. Malum bu süreçte zamanımız bol, biz de bu tür sosyal medya becerilerimizi geliştirebiliriz. Online photoshop eğitimleri alabilir ya da web tasarımı konularına kısa bir göz atabiliriz.