Birecik- Kelaynak Üretme İstasyonu: Dünya’da nesli tükenmekte olan hayvanlardan olan kelaynaklarin üremesi için kurulan bir istasyon Birecik’te yer alıyor. Buranın önemi ise Kelaynakların sadece bu istasyon ve Nil Vadisinde görülebilir olması. Türkiye’den Fas’a doğru süren göç eden kel kelaynaklar yaklaşık 30 yıl yaşıyorlar ve tek eşliler.
HARRAN
Harran: Harran’da Pagan inancına sahip Asur ve Babiller yaşamışlar. Bu inançta ay, güneş, gezegen kutsal sayılıyormuş. Bu yüzden astronomide ilerlemişlerdir. Anadolu’dan Mezopotamya’ya ticari seferler Harran üzerinden yapıldığı için oldukça gelişmiş bir şehir haline dönüşmüştür..
M.S. 640 yılında Hz. Ömer zamanında İslamiyet’e geçmiştir. Emeviler döneminde son halife II. Mervan zamanında ise başkent olmuştur. Emeviler’den sonra Abbasiler Harran’a hüküm sürmüştür.
880’lerde Osmanlı Bedevileri Harran’a yerleştirmiş. Hala kültürlerini yaşatmayı sürdürüyorlar.
Tevrat’ta ‘Haran’ olarak geçen yerin ‘Harran’ olduğu söylenir. Merkezi değil köyleri daha güzel. Özellikle lokallerle muhabbet edilmeli. ‘Harran’ adı da Sümerce ve Akatça ‘Harran-u’ yani seyahat- kervan ya da kesişen yollar anlamına geliyormuş.
Harran Kültür Evi (Kümbet Evler): M.Ö. 6000’li yıllara kadar tarihi uzanan Mezopotamya’nın evleri Harran’ın da mimari dokusu. Bölgesel özelliklerden dolayı kubbe çatıları tuğla ile örülmüş. Tuğla, Harran bölgesinde bol bulunan bir malzeme. Trullo tekniği ile üst üste bindirme yoluyla örülmüş. Evler yan yana dizili. Evler yazın serin, kışın sıcak tutuyor. 960 Kümbet Evi var. Yenileri bu alan sit alanı inşa edildiği için yapılmıyor. Bir ev restore edilip ziyarete Kültür Evi olarak açılmış. 1260 yılında Harran’ı Moğollar istila etti. Sonra şehri tutamayacaklarını anlayınca şehri talan ettiler ve bu tarihten sonra Harran bir daha eski şaşasını sürdüremedi.
- Harran höyüğü: Şanlıurfa şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta ver alan höyük
- Harran İç Kale ve Surları: Surlar Harran ilçesi sınırlarında yer alıyor. Harran surları İç kale ve Aşağı Sur olmak üzere ikiye ayrılıyor.
- Tarihi Harran Üniversitesi: Anadolu’da kurulan ilk İslam medresesi ve hatta Dünyanın ilk üniversitesi olarak tarihite geçiyor. Astronomi, matematik, tıp, felsefe ve din olmak üzere 5 bölümde dersler verilirdi. Emevi Halifesi II. Mervan zamanında bilimsel çalışmalar hız kazandı (744-750). Günümüze kadar şadırvan, mimarisini büyük bölümü ve doğu cephesi mihrabı ulaşmıştır.
Tarihi Harran Ulu Camii ya da Camii el Firdevs ( Firdevs Camii) ya da Cennet Camii olarak anılan Camii’nin Tarihi Harran Üniversitesi ile aynı avluda yer alır.Türkiye’nin İslami mimarisine sahip en eski camii.
- Şuayıb Şehri: Adını bir dönem burada yaşadığı düşünülen Şuayb Peygamber’den alıyor. Şuayb Peygamber’i makamı olan mağarasının olduğu Harran köyü. Kentte kaya mezarları, Roma mimarisine sahip evlerin olduğu bir antik kent
- Han El Bar’ur: 12. Yüzyılda Eyyübiler tarafından yaptırılan kervansaray. Efsanesi: hancı yolculara üzüm ikram edermiş. Ve bir gün kendinden sonra gelecek kişinin burayı keçi gübresi ile doduracağını söylemiş. Moğol istilası sonrasında burası yağmalanmış ve halk ahır olarak kullanmış. Bar’rur ‘da Arapça keçi gübresi demekmiş.
- Bazda Mağaraları: Aslında zamanın taş ocakları. Harran çevresindeki çoğu yapı için buradaki taş ocaklarındaki taşlar kullanılmış
Soğmatar Antik Kenti (Yağmurlu Köyü): 5000 yıllık antik kenti önemi, mağaralarda ay ve gezegenlere tapılan alan, Pognan Mağarası’ndaki Ay tanrısı Sin’in olduğu motifler, Kutsal Tepe’deki tanrı kabartmaları ve Hz. Musa’nın burada yaşadığının rivayeti.
HALFETİ Tene turu ve Halfeti şehir merkezinde gezmek olarak iki kısımda tamamlayacağınız Halfeti bilgilendirmesini (ne diyeceğiz bilemedik resmen shshs) Gaziantep Yazısında uzun uzun bahsetmiştik.
*GÖBEKLİTEPE: 2019 yılı Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Peki nedir buranın önemi? İnsanların önce yerleşik hayata geçtiği ve daha sonra inanç sistemlerinin geliştiği düşünülüyordu. Ancak Göbekli Tepe’de bulunan 11,500 yıllık ibadethane, insanların daha göçebe iken inanmaya başladığını gösterdi. Aynı zamanda insanların göçebelikten yerleşik hayata geçişine ışık tutacak birçok bilgi barındırıyor burası. Mesela Dünyanın ilk insan heykeli buradan bulundu. Ziyaret Saatleri: Her gün açık. 15 Nisan / 2 Ekim: 08:00 – 19:00 3 Ekim / 14 Nisan: 08:00 – 17:00 Giriş Ücreti: 30 TL Müzekart geçerli