Şanlıurfa’da Ne Yenir? Ne İçilir? Nerede Yenir?
Şanlıurfa’da tercih ettiğiniz mekanlar genel olarak salaş olacak. Yani şöyle şaşalı bir yerde enfes ve gerçek” Şanlıurfa yemeği yiyeyim derseniz işiniz zor. Çünkü lüks restaurantlar fazla yok. Buradaki en büyük yanlış lezzeti restoranın tipi ile belirlemek.. Esnaf lokantaları gibi düşünebilirsiniz..
Öğünleri mekanlarıyla birlikte öneri olarak veriyoruz. Hadi başlayalım:
KAHVALTI
Şanlıurfa’da kahvaltı yapmak sadce peynir, ekmek, domates,salatalık diye uzayıp giden klasik Türk kahvaltılarımızdan biraz daha farklı
Şanlıurfa’da kahvaltı mekanı önerilerimiz:
- Şanlıurfalıların favorisi **Köprübaşı Kahvaltı Salonu.
- Zahter Kahvaltı Salonu (kişi başı ortalama 15TL),
- Nohutçu Seyit Usta (Birecik’te),
- Urfa Cevahir Han Restoran
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEĞİ
Hem öğle ymeği hem de akşam yemeği olarak düşünebileceğiniz Şanlıurfa’da yemek ve mekan önerilerilerimiz geliyorr:
Haşhaş Kebabı: Zırhlı kıyma, sebzeli harç şişlere diziliyor. Birecik’in imza yemeği.
- Özellikle 60 yılık geçmişiyle Birecik merkezdeki Kebapçı Cevdet Usta ya da Cevdet Usta’nın Yeri’nde yenmesi tavsiye ediliyor.
Patlıcan Kebabı: Urfalılarca balcanlı kebap da deniyor. Şanlıurfa’nın tescili lezzetinde patlıcanlar kesiliyor şişte etle dizilerek fırınlanıyor.
- Birecik bölgesine has bir tat. Dedecan Ocakbaşı Urfa
- **Gülbaba Lokantası (Birecik’te) 2013’te Vedat Milör gelmiş.
- Urfa Kebabı: Şanlıurfa’ya kadar gelip bi urfa yemezseniz ayıp olur ama değil mi?
- Altın Restoran: Birçok şeyi aynı zamanda tadabilirsiniz.
**Ciğer kebabı: Urfa’nın imza yemeği denebilir mi? Balıklıgöl’ e gitmeden çarşıdaki salaş yerlerden herhangi birinde yenebilir. FOTO:kulturportali.gov.tr
- Ya da yine salaş mekanlardan, Şanlıurfa’nın en meşhur ciğercisi **Ciğerci Aziz Usta’da ciğere doyabilirsiniz
- Kuşbaşı gibi farklı yemeklerin menüsüne de sahip Urfa Sevgi Ciğer Salonu restoranı da diğer bir tercihiniz olabilir.
- Sembol Ocakbaşı‘ nda ise menü geniş mesela kuşbaşı eti de çok iyiymiş
Lahmacun: Bildiğimiz lahmacunun tadı bir bir başka güzel Şanlıurfa’da
- **Çulcuoğlu Baklava ve Restoran: Özellikle lahmacun’u dikkat çekiyor. Bunun haricinde şıllık tatlısı, içli köftesi, kebap.. Şanlıurfa mutfağına dair hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bir restoran
- Sümer Pide ve Lahmacun öne çıkan mekan
Terbiyesiz tavuk: Izgara parça tavuk olarak düşünebilirsiniz.
- Çağdaş Ocakbaşı daha iyi,
- Sembol Ocakbaşı,
- Osmanlı Ocakbaşı mucidiymiş
Bostana: Şanlıurfa’da yerel bir salata. Semizotu, nar suyu ve nane ile güzel bir salata..
Lebeni: Şanlıurfa usulü yoğurtlu çorba
Borani: Etli nohutlu çorba
Duvak pilavı: Patlıcanlı pilav
**Şabut Balığı: Kefale benzeyen yağlı eti olan, kahverengi tatlı su balığı,Türkiye’de sadece Fırat ve Dicle Nehirlerinden çıkıyor. Halfeti’dek yüzer restoranda gün batımında ya da Birecik’te kıyıdaki balık restoranında yine salaş bi yer
Çiğköfte:
- Gülizar Konuk Evi sıra gecesinde var.
Kelle-Paça: Gece dışarı çıkaların favorisi
- Kırmızı Et Lokantası Şanlıurfalı.
BONUS: Biresnaf lokantasıolan Gülhan Restoran’da yemek çeşitleri bir hayli fazla.. Lokal yemeklerin yanı sıra, çorbalar, şıllık tatlısı ne ararsanız var.
TATLI
Şıllık Tatlısı: Eski bir Güneydoğu Anadolu tatlısı olan şıllık ismi Kürtçe ıslak anlamına gelen Şileki’den geliyormuş. İçi cevizli, şerbetli krep gibi
Billuriye: Şıllık’tan sonraki Şanlıurfa’nın ünlü tatlısı.
- Şanlı Miroğlu Kadayıf & Billuriye
Baklava: Baklava deyip önünde saygıyla eğiliyoruz..
- Üstüneller Baklava: 1989 yılından beri Şanlıurfa’nın en iyi baklavacısı. Özellikle kare baklavası ve fıstık deryası adlı içi iri fıstıklı baklavası yok satıyor
KAHVE
**Menengiç kahvesi çok ünlü! Menengiç, çitlembik ağacının meyvesinin kavrulup, sütle pişirilmesi ile yapılıyor. Nerede bulursanız için deriz, tadına bi bakın..
Mırra: Mırranın menleketi Mardin olarak geçse de, Güneydoğu Anadolu bögesinde Arap nufüsün yoğunluğu nedeniyle Türk Kahvresi kadar sık karşılaşabileceğinizbir lezzet mırra. Dibek kahvesinin iyice ezilmesi ile elde edilen kahvenin yapımı oldukça emek istiyor. Mırranın tadı yoğun ve acı. Espresso’dan daha sert olduğu söylenebilir (tabii kahve ile olan ilişkinize göre de değişebilir) Zaten ismi de Arapça “mur” yani “acı” elimesinden gelir.
Özel kulpsuz fincanının yarısına kadar doldurlan mırrayı tek seferde içmek gerekse de, bir kafede sizden bu performans beklenmez.
Mırr içerken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var: Mırra içtikten sonra fincanı masaya KONMAZ! Mırra fincanınızı size servis eden kişiye vermelisiniz. Eğer masaya koyarsanız şunlardın birini yapmanız beklenebilir: Servis yapan kişi ile evlenmek, eğer bekarsa çeyizini yapmak ,eğer servis yapan kişi evliyse fincanı altın ya da parayla doldurmak.
Mırra içtikten sonra servis eden kişiye verdikten sonra ikram devam ediyor. Eğer daha fazla mırra içmek istemiyorsanız o zaman fincanınızı kapalı olarak vermeniz gerekiyor.
Mırranın çeşitli faydaları da var: mesela selülüte iyi geliyormuş! Tabii bunun için sevmiyorsak eziyet çekmye gerek yok o ayrı..Karaciğer hastalıklarına ve yorgunluğa iyi geldiği söyleniyor. Turistik Şanlıurfa gezisinde bu etkileri yaşamak mümkün değil ama isterseniz satın alabilirsiniz..