Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, günümüze kadar ulaşmış en eski tarihe ve en geniş alana sahip saraylardan bir tanesidir. Topkapı Sarayı’nın yapımına Fatih Sultan Mehmed Han‘ın İstanbul’u fethinden sonra 1460 yılında başlanmış, yapımı 18 yıl sürdükten sonra 1478 yılında tamamlanmıştır.

İstanbul Boğazı, Haliç ve Marmara Denizi arasındaki İstanbul yarımadasının uç kısmındaki Sarayburnu mevkiinde yaklaşık 700.000 metrekarelik çok geniş bir alan üzerinde kurulmuştur.

İlk ismi “Yeni Saray” anlamı taşıyan “Saray-ı Cedîd-i Âmire” olan sarayın adı Sultan 2. Mahmud zamanında yapılan ilave binalar, genişletme ve tadilat çalışmalarından sonra “Topkapı Sarayı” olarak anılmaya başladı.

Fatih Sultan Mehmed Han’dan Sultan Abdülmecid’e kadar otuzbir padişahın kullanmış olduğu bu saraydan, yaklaşık 400 yıl boyunca devlet idare edilmiştir.

Topkapı
Topkapı Map

3 Nisan 1924 tarihinden itibaren de ülkemizde müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde 400.000 metrekarelik bir alanı kaplayan saray, deniz tarafından Doğu Roma Surları, kara tarafından ise Fatih Sultan Mehmed’in yaptırdığı Sur-i Sultani ile şehirden ayrılmaktadır. İçinde bulundurduğu mimari yapılar, çeşitli koleksiyonlar ve yaklaşık 300.000 metrekare civarındaki arşiv belgesi ile dünyanın en büyük müze saraylarından birisidir.

Topkapı Sarayı Bölümleri

Etrafı bahçe ve meydanlar ile çevrili olan Topkapı Sarayı’na Ayasofya Camii tarafından Saltanat Kapısı‘ndan giriş yapılmaktadır. Topkapı Sarayı içerisine girildiğinde sizi 4 adet avlu karşılar.

Topkapı Sarayı – Adalet Kulesi
Adalet Kulesi

I. Avlu (Alay Meydanı): Alay Meydanı olarak adlandırılan I. Avlu, halkın devlete yapacağı başvurular için toplanıldığı yerdir. İçeride Darphane, Odun depoları, Fırın, Muafız alayı ve Bizans eserleri olan Aya İrini Kilisesi gibi sarayın dış hizmet yapılarının bulunduğu yerdir.

II. Avlu (Divan Meydanı): Divan Meydanı olarak adlandırılan II. Avlu’da devlet yönetiminin gerçekleştiği yapılar bulunuyor. Tarih boyunca divan toplantılarına, pek çok törenlere şahit olan bu avluda Divan-ı Hümayun (Kubbealtı) binası ve Divan-ı Hümayun Hazinesi yer alır. Divan meydanında ayrıca Harem Dairesi girişi, Zülüflü Baltacılar Koğuşu, saray mutfakları ile ek hizmet binaları ve bayram ve cenaze törenlerinin yapıldığı,Sancak-ı Şerifin Serdar-ı Ekrem olarak savaşa giden Sadrazam’a teslim edildiği yer olan Babüssaade bulunmaktadır.

III. Avlu (Enderun Avlusu): Bu alanda Saray Üniversitesi, Taht odası, Arz odası, Enderun Hazinesi, Kutsal Emanetler bölümü ile padişaha ait mekanlar öne çıkmaktadır. 18. yüzyılda yapılan ve üçüncü avlunun ortasında bulunan III Ahmet Kütüphanesi Barok üslubunun Türk mimarisine uyumunun en güzel örneklerinden biridir.

Bağdat Köşkü, Topkapı Sarayı Müzesi
Bağdat Köşkü

Kutsal Emanetler Bölümü: 16. yüzyılda Mısır’ın fethinden sonra Topkapı Sarayı’na getirilen İslam’ın kutsal emanetleri muhafaza edilmekte ve sergilenmektedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’ın kılıçları, hırka-ı şerifi, yayı, mührü, sakal-ı şerifi, mektup ve ayak izleri bu bölümde koruma altında bulunmaktadır. Ayrıca el yazması ilk Kuran-ı Kerimlerden birisi, Kabe’nin anahtarları, sahabelerin kılıçları da burada sergilenmektedir.

IV. Avlu: Bu bölümde sultana ait köşkler, asma bahçeleri, sünnet odası, Bağdat ve Revan köşkleri ile İftariye Kameriyesi yer almaktadır. Ayrıca Dördüncü Avlu’nun bir alt kotunda ahşap Kara Mustafa Paşa Köşkü, Hekim Başı Kulesi ve Sofa Camii ile Sultan Abdülmecid döneminde yapılan Mecidiye Köşkü ve Esvab Odası Saray’ı Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yapılan önemli mimari yapılardır.

Topkapı Sarayı

Bilmeniz Gerekenler

# Sıkça sorulan sorulara cevap olması nedeniyle bu bölümü ekleme gereği duyduk. Soru şeklinde değilde ziyaretçinin bilmesi gereken başlıca kurallar var diyebiliriz. Bunlar;
• # Bazı bölümlerde eserlerin flaştan etkilenmemesi ve ziyaretçi dolaşımının rahatlığını sağlamak amacıyla fotoğraf çekimi yasaktır. Harem, Divan-ı Hümayun, Bağdat Köşkü, Revan Köşkü, Sünnet Odası, Sofa Köşkü ve III. Ahmet Kütüphanesi gibi yerlerde fotoğraf çekimi serbesttir.
• # Müze bölümlerine bebek arabasıyla giriş yasaktır.
• # Müzede sigara içmek yasaktır.
• # Topkapı Sarayı Müzesi’nde rehberlik hizmeti verilmemektedir.
• # Kutsal Emanetler Dairesi ziyareti sırasında uygun kıyafetler giyilmesi istenilmektedir.
• # Müze içerisinde sesli rehber kiralanabilmektedir.
• # Enderun Avlusu’ndaki Harem çıkışında bebek emzirme odası bulunmaktadır.
• # Profesyonel olarak Müze içerisinde yapılacak her türlü çekim talepleri dilekçe ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yapılmalıdır.

Kırmızı olanlar yasaklar, yeşil olanlar pratik bilgi amaçlıdır.

Topkapı Sarayı

 Giriş Ücretleri & Ziyaret Saatleri

Giriş Ücreti
72 TL Ziyaret Saatleri
09:00 – 18:45 Kapalı Günler
Salı

Giriş Tarifesi

Giriş Ücreti

Topkapı Sarayı Müzesi 72 TL
Harem ve Zülüflü Baltacılar Koğuşu 42 TL
Aya İrini Müzesi 36 TL

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti

# Harem Bölümü hariç olmak üzere Topkapı Sarayı Müzesi’ne giriş bileti 72 Türk Lirası’dır. Müze bilet satışlarında grup indirimi uygulanmamaktadır.
# Harem ve Aya İrini için MüzeKart geçerli değildir. Ödeme şekli Kredi kartı ve Nakit olarak yapılmaktadır.

Topkapı Sarayı Müzesi’nin gezi planına bu linkten ulaşabilirsiniz. (kroki)

Ücretsiz Giriş
•65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
•Gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları ile şehit yakını kimlik kartı sahipleri.
•T.C. Vatandaşı ve Yabancı Engelliler ile bir refakatçisi, (Görünür bir engel ve/veya belge ibrazı ile)
•Öğretmen, Er ve Erbaşlar
•ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri
•Başlıca olanlar bunlar eğer özel bir durumunuz var ise resmi sitesinden daha fazlasını bakabilirsiniz.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri ve Günleri

Bilet Gişelerinin yazın ve kışın olmak üzere kapanma saatleri değişkenlik göstermektedir. Yazın 18:00 kışın 16:00 dedimi gişeler kapanıyor.

Tatil günleri: Ramazan bayramının 1. günü, Kurban bayramının 1. günü öğlen saat 13:00’e kadar kapalı. Haftalık olarak ise Salı günleri kapalıdır.

 Nasıl Gidilir? Konum Bilgileri

Harita sokaklarında dolaşmak için ikonu sürükleyin Harita üzerindeki insan simgesini sürükleyip bırakarak haritada sokaklarda dolaşabilirsiniz!
(Bazı konumlar Google Maps tarafından henüz sokak görünümüne açılmamış olabilir.)

Topkapı Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir?

Topkapı Saray’ına birden fazla yolla ulaşmanız mümkün. Bunlar metro, tramvay ve Marmaray hatlarıdır.

Metro ve Tramvay ile: Topkapı Sarayı müzesine eğer metro veya tramvay ile ulaşmak isterseniz Sultanahmet durağında inmelisiniz. Ayasofya Müzesi‘nin önünden geçip saraya kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Tercihinizi tramvaydan yana kullanırsanız Gülhane istasyonunda inebilirsiniz.

Marmaray İle: Topkapı Sarayı Müzesine Marmaray ile gitmek isteyenler Sirkeci İstasyonunda inebilir, Cağaloğlu-Vilayet çıkışını takip edebilirler. Valiliğin önüne çıktıklarında sola doğru kıvrılan yolu takip edip saraya ulaşabilirler.

Özel Araç İle: Özel aracınız ile Navigasyon yardımı ile Müzeye ulaşabilir, Bab-ı Hümayun Kapası yanındaki otoparkı kullanabilirler. Otopark sorunu yaşamazsanız bir çok alternatif mevcuttur.

Anadolu yakasından gelecek olanlar Üsküdar veya Kadıköy’den vapur ile Eminönü veya Kabataş’a gelebilir, oradan Kabataş – Bağcılar tramvay hattı ile yukarıda belirttiğim gibi Sultanahmet durağında inebilirler.

Topkapı Sarayı Müzesi İletişim Bilgileri
Adres: Topkapı Sarayı Müzesi, Sultanahmet – Fatih / İstanbul
Telefon: 0 (212) 528 59 91
•Konum bilgileri için tıklayın.

» Eğer yolunuz İstanbul’a düşmüşse ve başka turistik nereleri gezebilirim diyorsanız, daha evvelden hazırlamış olduğumuz İstanbul Gezi Rehberi adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.