Afyonkarahisar Hakkında Kısa bilgiler

Toplamda şehir merkezi harici 17 ilçesi bulunan Afyon, Ege bölgesi sınırları içerisindedir.

Başmakçı Dinar Kızılören
Bayat Emirdağ Sandıklı
Bolvadin Evciler Sinanpaşa
Çay Hocalar Sultandağı
Çobanlar İhsaniye Şuhut
Dazkırı İscehisar

Afyon 2020 sayımlarına göre 725.568 kişilik bir nüfusa sahiptir. Bu oranda 2015 yılına orantılı artış yerine göç nedeniyle azalma görülmüştür.

Binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve tabiat güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremizdir. İlimiz, yerli ve yabancı turistler için “deniz dışında” aranan pek çok tarihî ve tabiî güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumundadır.

Eğer yolunuz Afyon ve çevresine düşerse Eskişehir, Kütahya ve Denizli illerimize de uğramanızı öneririm. Bağlantılara tıklayarak detaylara bakabilirsiniz.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi

Afyonkarahisar Kalesi

Afyon Kalesi
Afyon Kalesi’nden Manzara

Afyonkarahisar Kalesi: Şehir merkezinde bulunan Afyon kalesi 225 metre civarında ve volkanik bir dağın tepesine kurularak muazzam bir tabiat görseli denilecek kadar güzel bir yer. Selçuklu sultanı Alaattin Keykubat tarafından onarılan kalede Saray, mescit ve su kuyuları mevcut.
•Adres: Merkez / Afyon
•Konum bilgileri için tıklayın.

Ulu Cami ve Karahisar Kalesi

Ulu Cami, Afyonkarahisar
Ulu Cami, Afyonkarahisar

Ulu Cami: Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye’nin Afyonkarahisar ilinde yer alan bir camidir. 1272-1277 yılları arasında Sahipata Nusrediddün Hasan tarafından ya da mihrapta adı geçen Sivastos oğlu Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.
•Adres: Camikebir, Merkez / Afyon
•Konum bilgileri için tıklayın.

İhsaniye Ayazini Kasabası

İhsaniye Ayazini, Afyonkarahisar
İhsaniye Ayazini, Afyonkarahisar

İhsaniye Ayazini Kasabası: Bu kasabanın Frigler zamanından buyana kullanıldığı bilinmektedir. Bizans ve Roma Dönemlerinde bu Oyuklar Aile ve Tek kişilik mezarlık olarak kullanılıyordu. Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya oyulmuş kilise ve şapeller bulunmaktadır.
•Adres: Ayazini , İhsaniye / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Buzluk Mağarası

Afyon Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası: Buzluk Mağarası’na ulaşmak için, Kirazlı Yaylası’ndan itibaren 3 saatlik zorlu bir yürüyüş gerekmektedir. Ardıç ve fındık ormanları arasında bulunan patikadan yürüyerek önce Kapı Kayalar’a daha sonra Yongalı mevkiinden Elmas Deresi’ne ulaşılır.

Dereden itibaren, karşı yamaçlardaki kayalıklara doğru tırmanmak gerekir. Tırmanma sonunda, büyük bir peri bacasını andıran kaya kütlesinin ardında mağara girişi görülür. Buzluk Mağarası’nın girişi sadece bir kişinin geçeceği büyüklüktedir.
•Adres: Sultandağı / Afyonkarahisar

Kırkgöz Köprüsü

Kırkgöz Köprüsü, Afyon
Kırkgöz Köprüsü, Afyon

Kırkgöz Köprüsü: Bolvadin ilçesinde, Eber Gölü’ne akan Akarçay üzerindedir. Köprü kuzey ve güney olmak üzere iki bölümden oluşur. Güney bölümü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından mermer ve yontulmuş bazalt taştan yaptırılmıştır. Kuzey bölümü ise, Mimar Sinan tarafından 64 göze kadar uzatılmış ve buraya bir namazgah ve kitabe ilave edilmiştir.
•Adres: Dipevler Köyü, Bolvadin / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Avdalas Kalesi

Avdalaz Kalesi, Afyon
Avdalaz Kalesi, Afyon

Avdalas Kalesi: Afyonkarahisar’daki Gazlıgöl Kaplıcası’na 10 kilometre uzaklıkta olan Ayazini Köyü sınırları içerisinde olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan alan çok katlı ve çok odalı sarnıçlı bir yapıya sahiptir.
•Adres: Yeşilyayla, Ayazini / İhsaniye / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Ömer Kaplıcaları

Ömer Kaplıcaları, Afyonkarahisar
Ömer Kaplıcaları, Afyonkarahisar

Ömer Kaplıcaları: Sahip olduğu zengin su mineralleriyle şehrin turizmini hareketlendiren bir nokta olan Ömer Kaplıcası’nın sularında kurşun, magnezyum, baryum, demir arsenik, krom, bakır, florür, sülfat, nitrat, karbondioksit, çinko bulunmaktadır.

Kaplıca suları; romatizma, eklem ağrıları, bağırsak, bronşit, kısırlık ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Ömer Kaplıcası ulaşım açısından kolay bir yerde bulunuyor ve bu durum bölgenin daha fazla ziyaret edilmesini sağlıyor.

•Adres: Ömer Kaplıcaları, Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Eber Gölü

Eber Gölü, Afyonkarahisar
Eber Gölü, Afyonkarahisar

Eber Gölü: Bir zamanlar kuş cenneti görünümünde ve yüzeyinde su çiçekleriyle bezenmiş bir bahçe iken, bugün yanına yaklaşılmayacak kadar kirletilmiştir. Eber Gölü’nü tehdit eden en büyük unsurlar Afyon şehrinin atıkları, süt endüstrisi, Şeker ve Alkoloid Fabrikalarının atıklarıdır.

Diğer bir tehdit unsuru da, atıkların Eber Gölü’nde biriktikten sonra gölün arıtma vazifesi görmesi ve bu nedenle de süzülen temiz suyun Akşehir Gölü’ne akıtılmasıdır. Gölün derinliği bugün 1.70 metreye kadar düşmüştür. Önlem alınmadığı takdirde daha da düşeceği bir gerçektir.
•Konum bilgileri için tıklayın.

Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı: Bolvadin ilçesindeki bu manastır şehrin önemli tarihi mekanlarından. Sarp bir kayalığın üzerine kurulmuştur ve ulaşımı da oldukça kolaydır. Yapım tarihi bilinmiyor ama 8. yüzyıl ile 10. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin ediliyor.
•Adres: Yeni, Kemerkaya / Bolvadin / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Şehitoğlu Konağı

Şehitoğlu Konağı: Konağa giriş, taş yapı tarzı ile diğer 3 kat ise ahşap yapı tarzı ile toplam 4 kat olarak inşa edilmiş olan konağımız “Korunması Gereken Tescilli Kültür Varlığı”dır. Dönemin gayri Müslim ailelerinin yaşadığı konağımızda bölgenin şaraphanesi ve şarap mahzeni de bulunmaktadır.
•Adres: Sinanpaşa, Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Mısri Cami

Mısri Cami, Afyon
Mısri Cami, Afyon

Mısri Cami: 1483’te Şakkancıoğlu Evliya Kasım Paşa yaptırmıştır. Kesme moloz taştandır. İki büyük kubbeyle örtülüdür. Doğu duvarı bitişiğinde bulunan minaresinin tabanı kesme taştan, gövdesi tuğladandır. Mukarnaslı mihrabında, mavi lacivert tonlarda yazı ve geometrik desenli çiniler vardır. Minberi mermerdendir.
•Adres: Hacı Eyüp, Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Anıtkaya Şehitliği (Eğret)

Anıtkaya Şehitliği (eğret)
Anıtkaya Şehitliği (eğret)

Anıtkaya Şehitliği: Kurtuluş Savaşımız sırasında 28 Ağustos 1922 günü 13. ve 20. Alaydan şehit olanların anısına 1924 yılında piramidal bir anıt dikilmiştir. 1972 yılında çevre düzenlemesi yapılmıştır.
•Adres: Zafer, Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Haşhaş Tarlaları

Haşhaş Tarlası: Afyon Ovası’ndaki haşhaş tarlaları ilkbaharda açan, yazın da olgunlaşan çiçeklerle görsel şölenin yaşandığı bölge haline geliyor. Haşhaşın en yoğun ekildiği Sandıklı’ya bağlı Alagöz Köyü’nde yılda en az 200 dönümde haşhaş ekimi yapılıyor.

İscehisar (Seydiler Peribacaları)

İscehisar (Seydiler Peribacaları): Seydiler Kasabasının güneydoğu tarafında Sivri Tepede ve kuzeybatısındaki Karakaya Köyünde çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Kapadokya’yı andıran doğal oluşumlara ve tarihi kalıntılara sahip Seydiler Kasabası her yıl çok sayıda turist almaktadır.
•Adres: Cumhuriyet Mahallesi, İscehisar / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Muzesi, Afyonkarahisar
Afyon Arkeoloji Muzesi, Afyonkarahisar

Afyon Arkeoloji Müzesi: bünyesinde 44 binden fazla eser sergilemektedir. İlk açılış tarihi 1933 yılındadır. Daha sonra 1971 yılında şimdi bulunduğu modern binaya taşınmıştır.
•Adres: Zafer Mahallesi Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Afyon Zafer Müzesi

Zafer Müzesi
Zafer Müzesi

Zafer Müzesi: Şehir merkezinde yer alan bu müzenin temelleri 1915 yılında atılmıştır. 1920’de Cumhuriyet öncesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak inşa edilmiştir.
•Adres: Karaman, Merkez/Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.
•Ziyaret Saatleri: 08:30 – 17:30 saatleri arası (Pazartesi kapalı)
•Giriş Ücreti: Ücretsiz
•Detaylı bilgi için tıklayın.

Çay kervansaray (Taşhan)

Çay kervansaray (Taşhan)
Çay kervansaray (Taşhan)

Çay kervansaray (Taşhan): 1278 yıllarında Selçuklular zamanında yapılan bu Kervansaray o dönemde ticaret ve konaklama amaçlı kullanılmış. Kervansarayın bir bölümü yazlık bir bölümü kışlık olarak bilinmektedir. Günümüzde yazlık bölümü yıkılmış, kışlık bölümü restore edilmiştir.

•Adres: Aşağı, Çay / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Kocatepe Anıtı

Kocatepe Anıtı, Afyon
Kocatepe Anıtı, Afyon

26 Ağustos 1922 yılında Başkomutan Mustafa Kemal tarafından, Büyük taarruz Harekatı’nın başlatılldığı ve yönetildiği Kocatepe’ye varmak amacıyla tırmanışı simgeleyen anıttır.
•Adres: Örnekevler, Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi

Afyon Kültür ve Sanat Evi
Afyon Kültür ve Sanat Evi

Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Evi: 632 metre karelik alanı kapsayan, Son Dönem Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan, üç kat görünümlü, altı taş üstü kerpiç- ahşaplı kârgir bir yapıdır. 1910 yılında Cafer GENELİOĞLU tarafından yaptırılmıştır.
•Adres: Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sanat Evi, Merkez / Afyonkarahisar
•Giriş Ücreti: Ücretsiz
•Ziyaret Saatleri: 10:00- 17:30 saatleri arasında (Çarşamba günleri kapalı)
•Konum bilgileri için tıklayın.

Mevlevihane Müzesi

Mevlevihane Müzesi, Afyon
Mevlevihane Müzesi, Afyon

Hz. Mevlana’nin, Sultan Veled ve Alaeddin Çelebilerin 6-7 yaşlarında olduğu zamanlarda, onlarla birlikte Kale Muhafızı Bedreddin Gühertaş’ın davetlisi olarak Afyonkarahisar’a geldiği ve hatta oğullarını da burada sünnet ettirdiği kaynaklarda zikredilmektedir. Daha sonraki yıllarda Sultan Veled ve oğlu Ulu Arif Çelebi de buraya gelmiş ve Mevlevîliğin gelişerek yaygınlaşması için önemli adımlar atmışlardır.
•Adres: Mevlana, Merkez / Afyonkarahisar
•Konum bilgileri için tıklayın.

Afyon Gezilecek Yerler Listesi Video

# Eğer yolunuz Afyonkarahisar’a düşerse sizler için hazırladığımız bu listeyi kendinize rehber edinebilirsiniz. Ayrıca edindiğiniz deneyimleri yorum olarak paylaşmanız, Afyonkarahisar’a gidecek olanlara gezi listelerini genişletmesi açısından yardımcı olacaktır.

 Konaklama Hizmeti

 Uçak Biletleri

 Tur Hizmetleri

 Araç Kiralama

Afyon Otelleri

Afyon Otelleri
Afyon’da En uygun konaklama seçenekleri