Bursa Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Emir Sultan Camii Bursa

Osmanlı İmparatorluğu‘nun kuruluş dönemine tanıklık etmiş Bursa‘da bu döneme ait en güzel eserlerden biri de Eyüp Sultan Camii ve Külliyesi. Ancak bu cami ve külliye sadece o dönemde değil bugün de dini açıdan önemi koruyor üstelik tarihi açıdan da bir şaheser niteliğinde.

Aslında külliye bir Osmanlı Padişahı’na ait olmayan ancak buna rağmen “Sultan” adını kullanan bir külliye. Bunun sebebi ise Yıldırım Bayezid’in kızı Hundi Fatma Hatun’un eşi olan Eyüp Sultan‘ın hem peygamber soyundan gelmesi hem de sonradan yerleştiği Bursa’da çok sevilen ve sayılan bir ruhani lider olması.

Günümüzde de hemen her gün binlerce ziyaretçi ağırlayan, önemli günlerde okutulan mevlütlere ev sahipliği yapan, dini günler ve bayramlarda ziyaretçi akınına uğrayan Eyüp Sultan Camii ve Külliyesi Bursa seyahatinizde görmekten pişman olmayacağınız yerlerden biri. O zaman hadi biraz daha yakından inceleyelim bu yapıyı ve içinde yer alanları.

Not: Bursa şehir merkezinde gezip görülmesi gereken tüm önemli yerleri Bursa gezilecek yerler, Bursa çevresinde gezip görülmesi gereken önemli yerleri ise Bursa çevresinde gezilecek yerler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz. Konaklama ve otel tavsiyeleri konusunda detaylı bilgiler ise Bursa’da nerede kalınır? yazımızda yer alıyor…

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgiler

Bursa Emir Sultan Camii’ne nasıl gidilir

Emir Sultan’ın türbesini de içeren Emir Sultan Külliyesi’nin asıl adı Muhammed olan Hundi Fatma Hatun’un eşi, Yıldırm Bayezid’in damadı Emir Sultan‘ın Bursa’ya 1391 yılında yerleşmesinden kısa bir süre sonra yaptırıldığı düşünülüyor.

Sonrasında Eyüp Sultan’ın eşi Hundi Fatma Hatun tarafından 1429 yılında buraya cami, hamam gibi eklemeler yapılmış.

Külliye yüzyıllar boyunca çeşitli tadilatlardan ve onarımdan geçirmiş, Emir Sultan’ın türbesi değerli süslemelerle doldurulmuş. Ve burası yüzyıllar boyunca Bursalıların ve Bursa’ya ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin gözde uğrak noktalarından biri olmuş.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi İçerisinde Görebilecekleriniz

Bursa Emir Sultan Camii hakkında bilgiler

Emir Sultan Külliyesi başlangıçta tekke ve sema ayinlerinin yapıldığı yer olarak da kullanılan bir cami, dervişlerin kaldığı odalar, imaretten oluşuyormuş.

Sonrasında Hundi Fatma Hatun tarafından var olan caminin yerine bir yenisi yaptırılmış ve buraya bir de hamam da eklenmiş. Çelebi Mehmet Sultan’ın torunu Hatice Hatun da Emir Sultan Camii ve Külliyesi’ne sonradan bir okul ve medrese ilave ettirmiş.

18. ve 19. Yüzyıllarda külliyeye bir kütüphane ile çeşmeler de eklenmiş olmasına rağmen bugün Emir Sultan Külliyesi içerisinde görebilecekleriniz sadece cami, türbe, hamam ve çeşmeler.

Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii Bursa fotoğraflar

1429 yılında yapılan tek kubbeli camiye 1507 yılında avlu ve revaklar eklenmiş. Ki Emir Sultan Camii Bursa’daki camiler arasında en büyük kubbeli olanıdır. Ancak caminin 18. YY sonunda yıkılması sebebiyle 19. YY başlarında III. Selim camiyi orijinalinin aynısı olacak şekilde tekrar inşa ettirmiş.

15 x 15 metre boyutlarındaki kesme taş ve tuğladan inşa edilen caminin 2 minaresi bulunuyor. Eskiden İznik çinileriyle süslü olan mihrap tadilatlar sırasında mermerden yapılmış ancak yine de güzelliğinden ve değerinden hiçbir şey kaybetmemiş.

Emir Sultan Türbesi

Bursa’daki önemli türbeler Bursa Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii avlusunda, caminin hemen karşısında yer alan türbe duvarlarındaki yuvarlak kemerli büyük pencereler sayesinde bolca ışık alarak aydınlatılması ile dikkat çekiyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nda 3 sultanın döneminde yaşamış ve toplumda son derece saygıdeğer bir konumu bulunan Emir Sultan’ın türbesi aslında orjinalinden çok uzaklaşmış ancak manevi değeri sebebiyle ziyaretçi sayısında neredeyse hiç azalma olmamış.

Türbede Emir Sultan’ın yanı sıra eşi Hundi Fatma Hatun, oğulları Emir Ali ve iki kızlarının da mezarları yer alıyor.

Emir Sultan Külliyesi Hamamı

Emir Sultan Camii ve Türbesi’nin yanında yer alan hamam yazının başında da belirttiğim gibi Emir Sultan’ın eşi Hundi Fatma Hatun tarafından 1429 yılında yaptırılmış.

Dikdörtgen şeklindeki hamamda bir soğukluk, bir ılıklık ve bir de sıcaklık bölümleri yer alıyor. Göbek taşının da yer aldığı sıcaklığın üzeri cami ile uyumlu bir kubbe ile örtülmüş.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Bursa Emir Sultan Camii’ne nasıl gidilir

Bursa’nın Yıldırım İlçesi’nde yer alan Emir Sultan Camii ve Külliyesi için en kolay ulaşımı 1A, 6A, 6E, 25D, 36, 36A ve 99 no’lu otobüslerle sağlayabilirsiniz.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Giriş Ücretleri

Emir Sultan Camii ve Külliyesi ziyareti için giriş ücreti alınmıyor.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi Ziyaret Saatleri

Emir Sultan Camii ve Külliyesi ziyarete açık saatler 08:00 – 17:00 arası.