Fatih Camii Hakkında Bilgiler

Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul fetihinden on yıl sonra, yani 1462 ve 1470 yılları arasında dönemin mimarlarından olan Sinaüddin Yusuf bin Abdullah‘a yap-tırtılmıştır. Fatih Camii ayrıca külliye özelliğine sahiptir. (Külliye: Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane vb. yapıların bütünü)

Fatih Camii’nde 16 adet medrese, 1 hamam, kütüphane, aş evi, konuk evi ve bir adette hastane bulunmaktadır.

istanbul-fatih-camii-01
Fatih Camii

Fatih Camii 1766 yılında yaşanan Büyük İstanbul Depremi sonucunda oldukça büyük bir hasar almış 1771 yıllarında yeniden restore edilmiş. Ancak doğal afetlerden bir türlü kurtulamayan Fatih Camii, 1999 Gölcük Depremi esnasında zemin kayması sonucu tekrar hasar alıyor. Yeniden onarım görüyor ve 2012 yılında tekrar onarılıyor ve ibadete açılıyor.

Bugünkü Fatih Camii onarım öncesi halinden çok farklı olmakla beraber bazı yerlerinde eskisini hatırlatacak izler ve kalıntılar bulmak mümkün. Ayrıca 1932 yılında ülkemizde okunan ilk türkçe ezan Fatih Camii’nden verildiği söylentiler arasındadır.

Fatih Camii Özellikleri

Fatih Camii’nin oldukça geniş bir alana sahip avlusuna 8 farklı kapıdan girebiliyorsunuz. Dış avlusunun büyük bir bölümü taş döşemeleri ile kaplıdır.

istanbul-fatih-camii-02
Fatih Cami / iç şadırvan

Ortasında bulunan Şadırvan, 8 mermer sütun üzerine koni şeklinde yapılan kurşun bir çatı ile çevrilidir. Üç giriş kapısından girilebilen iç avlusunun etrafı 18 sütun üzerine oturtulurmuş 22 kubbe ile örtülü revakla çevrilidir.

Fatih Cami minare kaidelerinin birinde güneş saati bulunuyor. Ali Kuşçu tarafından yapıldığı söylenmektedir. Önemli bir eser olan güneş saati ziyaretçilerinin ilgisini bir hayli çekmektedir.

Fatih Cami Türbeleri

Şüphesizdir ki Fatih Camii Osmanlı imparatorluğu zamanında ve Cumhuriyet zamanında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde bir çok devlet adamları, iş adamları ve tanınmış kişilerin cenazeleri Fatih Camii’nde defnedilir ve ebediyete uğurlanır. Bunlara örnek verecek olursak rahmetli Turgut Özal ve Necmettin Erbakan‘ın cenaze namazları burada kılındı.

Fatih Camii’nde kimin türbesi var? Türbe kapısından girdiğimizde direkt türbelerin olduğu bölüme çıkıyorsunuz. İçeride;

fatih-camii-fatih-sultan-mehmet-turbesi
Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi

1. Fatih Sultan Mehmet Han

29 Mart 1432 yılında Edirne’de doğmuştur. 7. Osmanlı padişahı olan Fatih’in babası Sultan II. Murat han, annesi Hüma Hatun‘dur. Babası Sultan Murad 13 şubat 1451 yılında vefat edince 19 yaşında tahta çıkan oğlu fatih, 2 yıl sonra İstanbul’u fethederek Ortaçağı kapatıp Yeni çağı açmıştır. Tahtta bulunduğu 30 yıl boyunca Osmanlı topraklarını 3 katına çıkarmıştır. Küçük yaşlarda Akşemseddin ve Molla Gürani hocalardan ders almıştır.

Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi
Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi

Fatih Sultan Mehmet Han yeni bir sefer için Üsküdar’a geçtikten sonra Üsküdar ile Gebze arasındaki Hünkarçayırı denilen yerde 3 mayıs 1481 yılında yani 51 yaşındayken vefat etmiştir. Vefat ettikten sonra İstanbul’a getirilmiş ve büyük bir cenaze töreninden sonra, banisi olduğu caminin kıble tarafındaki bugünkü yerine defnedilmiştir.

2. Gülbahar hatun (Fatih’in Eşi)

Gülbahar Hatun, Fatih Sultan Mehmet Han’ın zevcesi, Sultan II. Beyazıd Han‘ın annesidir. Oğlunun saltanatından sonra yaklaşık 11 yıl kadar sarayda güçlü bir sima olarak yaşadıktan sonra vefat etti.

1766 depreminde zarar gören türbesi Ser Mimar Mehmet Tahir Ağa tarafından yeniden inşa edildi. Türbede Gülbahar Hatundan ayrıca kızı Gevherhan Sultan ile kimlikleri bilinmeyen iki kadına ait sanduka da vardır.

3. Gazi Osman Paşa Türbesi (Plevne Kahramanı)
4. Dino-zade Abidin Paşa (Vezir)
5. Nakşidil Valide Sultan (Sultan II. Mahmut Han’ın Annesi)
6. Gülustu Sultan (Sultan Vahidettin Han’ın Annesi)

Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

istanbul-fatih-camii-avlu
Fatih Camii Avlusu

En çok gelen sorulardan olduğu için eklemek istedim. Ayasofya Müzesi‘nden ücret talep ediliyor, şundan yada bundan da ediliyor mu? Ayasofya Müzesi ibadete açık değildir ve adı üstünde müzedir. İbadete açık olan hiç bir yapıdan giriş ücreti talep edilmiyor, edilemez.. Sadece ziyarete gelen misafirlerin ibadet yapan kişilere yani cemaate saygılı olmaları ve Cami içerisinde dini kurallara uygun giysiler giymesi bekleniyor.

 Nasıl Gidilir? Konum Bilgileri

Harita sokaklarında dolaşmak için ikonu sürükleyin Harita üzerindeki insan simgesini sürükleyip bırakarak haritada sokaklarda dolaşabilirsiniz!
(Bazı konumlar Google Maps tarafından henüz sokak görünümüne açılmamış olabilir.)

Fatih Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?

Fatih Camii İstanbul’un Avrupa yakasına bağlı olan Fatih ilçesindedir. Buraya ulaşmak için bir çok alternatifiniz bulunuyor.

Şahsi araçla: Özel aracınızla gelecekseniz Karaköy tarafından geçip Galata Köprüsü‘nü arkanızda bırakın. Haliç kıyısından Atatürk Bulvarına bağlanıp, Fevzi Paşa Caddesine ulaşabilir oradan Fatih’e ulaşabilirsiniz. Fatih’e gelincede Yol tabelalarını takip ederek Fatih Camii’sine gidebilirsiniz.

Toplu Taşıma: Eminönü’ne gelmek için otobüs, tramvay, vapur ve metrobüs gibi seferleri kullanıp Haliç kıyısına ulaştıktan sonra Fatih yönüne giden tüm otobüsleri kullanabilirler.
•Adres: Fatih / İstanbul
•Konum bilgileri için tıklayın.

Günümüz teknolojisini kullanmak isteyenler konum bilgilerine tıklayarak açılan Google haritası ve navigasyonunuz sayesinde Fatih Camii’ne varış sağlayabilirsiniz.

Fatih’de Diğer Önemli Noktalar
•Sultanahmet Meydanı
•Ayasofya Müzesi
•At Pazarı
•Yerebatan Sarnıcı
•Topkapı Sarayı
•Fener Rum Patrikhanesi
•Mısır Çarşısı
•Süleymaniye Camii
•Gülhane Parkı

# Eğer yolunuz İstanbul‘a düşerse İstanbul’da gezilecek yerler listemizi kendinize rehber edinebilir, aklınıza takılan soruları yorum kısmından bize iletebilirsiniz.