İstiklal Caddesi (Gezilecek Yerler, Tarihi, Ulaşım…)

istiklal caddesi taksim istanbul gezisi

Dokusu ve insanlarıyla Türkiye ve İstanbul‘un aynası konumunda İstiklal Caddesi. Kente ilk kez gelenlerin mutlaka uğradıkları, keyfine düşkün gezginlerin mekânlarına akın ettikleri caddenin günümüzde bu durumda olmasında, ticari ve sosyal yönden hareketli tarihinin payı oldukça fazla.

İstiklal Caddesi Hakkında Bilgiler

Bizans zamanında içerisinde Latin toplulukları bulunduran bir Cenova Kolonisi iken Pera ismiyle anılan bölgenin hareketlilik kazandığı yıllar Osmanlı dönemine denk geliyor. İtalyan’ından İngiliz’ine, Hollandalı’sından Fransız’ına pek çok ulustan insan, Osmanlı’nın yükseliş döneminde ticari hayatın giderek arttığı bu bölgeye akın etmiş.

taksim istiklal caddesi gezilecek yerler

Caddenin öne çıktığı dönem ise veba salgınının yaşanmasından hemen sonra vuku bulmuş. Bugün İstiklal’in uzandığı yerin çok yakınına yerleşen Fransızlar sayesinde cadde, hem mimari açıdan hem de ticari bakımdan kenttin önemli merkezlerinden birisi haline gelmiş.

Yaygınlaşan Fransız etkisi nedeniyle “Grande Rue de Pera” adıyla anılmaya başlanan cadde, çok uluslu yapısının da etkisiyle 17. ve 18. yüzyıllarda iyice genişlemiş. 19. yüzyıla gelindiğinde ise burası tamamen dolmuş.

istiklal caddesi istanbul’da gezip görülecek yerler

İstiklal’deki altyapı çalışmaları ağırlıklı olarak Abdülaziz döneminde gerçekleştirilmiş. Bu dönemde cadde zeminine taşlar döşenmiş, kanalizasyon sistemi ve elektrik şebekesi kurulmuş. Yapılan çalışmalar içerisinde en önemlisi ise dünyanın en eski metro hatlarından birisi sayılan Tünel’in inşası olmuş.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından ardından Cadde-i Kebir bugün kullanılan adını almış. 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında gayrimüslimlere yönelik izlenen olumsuz politikalar sonucu caddenin yabancı nüfusu giderek azalmış. Bu durum mimari ve ticari açıdan gelişimin neredeyse durma noktasına gelmesine neden olmuş.

İstiklal Caddesi nerede ve nasıl gidilir?

istiklal caddesi nerede ve nasıl gidilir

Beyoğlu İlçesi’nin sınırları içerisindeki caddeye ulaşmak için en pratik yöntem önce Taksim Meydanı’na gitmek. Çünkü İstanbul’un sosyal ve ticari anlamda en önemli merkezlerinden birisi olan meydana kentin hemen hemen her yerinden çok sayıda otobüs ve dolmuş seferleri düzenleniyor. Ayrıca trafiğe takılmak istemezseniz, metro hatlarını da tercih edebilirsiniz.

Caddeye ulaşımda ikinci seçenek olaraksa Şişhane–Taksim arasında çalışan tarihi füniküleri kullanabilirsiniz.

istanbul taksim istiklal caddesi gezilecek yerler

1990 yılından beri araç trafiğine kapalı olan caddede yürümekten sıkılırsanız, nostaljik tramvaya binebilirsiniz. Tramvay hizmeti için 1869-1966 yılları arasında önce atlı, ardındansa elektrikli araçlar kullanılmış. Bir dönem askıya alınan bu hizmet, 1990 yılı sonunda Tünel-Taksim arasındaki 1,65 kilometrelik tek hatta gidip gelen iki vagonlu araçla tekrar halkın kullanımına sunulmuş.

İstiklal Caddesi Gezilecek Yerler

istiklal caddesi’nde yer alan sokak satıcıları

Sadece İstanbul’un değil, tüm Türkiye’nin en kozmopolit bölgelerinden birisi olan cadde bünyesinde gerçekleştirilen kültürel etkinlikler, alışveriş imkânları ve yeme-içme zenginliği ile günün 24 saati hareketli bir görünüm sergiliyor. Ayrıca geçmişte sahip olduğu etnik çeşitlilik sayesinde İstiklal mimari açıdan adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

İstiklal Caddesi’nde kültürel aktivite denildiği zaman akla ilk olarak Salt Beyoğlu ile Borusan Kültür ve Sanat Merkezi geliyor. Geçmişte postane ve radyo binası olarak kullanıldıktan sonra 1998 yılında müzeye dönüştürülen Galatasaray Postanesi mimari açıdan da ilgi çekici mekânlar arasında.

istiklal caddesi gece fotoğrafları

Alışveriş yapmak için bölgeye geldiğinizdeyse, aradığınız ürüne ve zevkinize bağlı olarak cadde üzerindeki ünlü markaların mağazalarını veya pasajların içerisindeki dükkânları tercih edebilirsiniz.

Caddede bulunan tarihi hanlar içerisinde en çok ilgiyi uzunca bir süre Atlas Pasajı çekmiş. Aznavur ve Halep pasajlarında ağırlıklı olarak giyim ürünlerinin, takı ve aksesuarın satıldığı dükkânlar bulunuyor. Terkos Pasajı’nda ise seri sonu, outlet ve defolu ürünleri bulabilirsiniz.

istiklal caddesi istanbul gezilecek yerler

Cadde, mimari yönden ilginizi çekiyorsa gezi listenizin başına konsolosluk binalarını alabilirsiniz. Özellike Hollanda ve Rus konsolosluk binaları görülmeye değer güzellikte. Galatasaray Lisesi’nin ortası olarak kabul edildiği caddede ayrıca Saint Antuan ve Aya Triada Beyoğlu Rum Ortodoks kiliselerine de zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

1910’da inşa edilen Mısır Apartmanı görkemiyle büyülerken, Neo-Klasik tarzdaki Elhamra Han döneminin en şık ve iyi sinemasına ev sahipliği yapmış.

İstiklal Caddesi’nde Ne Yenir?

istanbul istiklal caddesi seyyar satıcılar

Dünyaca ünlü fast food zincirlerinin şubelerini ve Türk mutfağından çeşitli lezzetleri bulabileceğiniz lokantaları bünyesinde barındıran caddede soluklanmak isterseniz, Hacopulo Pasajı içerisindeki kafelere oturabilirsiniz. Caddede dolaşırken atıştırmalık bir şeyler ararsanız, sizlere Kızılkayalar’ın ıslak hamburgerini önerebilirim.

Tatlı dendiğindeyse caddede akla ilk gelen yerler, meşhur tatlısı “oh la la Beatrice” ile J’adore Chocolatier ve damak çatlatan lezzete sahip profiterollerin sunulduğu İnci Pastanesi.

Akşam saatlerinde ise yemek konusunda en popüler mekân, hem ortamıyla hem de yemekleriyle insanı kendisine bağlayan Çiçek Pasajı. Tarihi mekâna alternatif olaraksa Nevizade Sokak’ı veya Beyoğlu Balık Pazarı’nı tercih edebilirsiniz.

Eğer siz de benim gibi İstiklal Caddesi’nde gezmekten hoşlanıyorsanız burayı İstanbul gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.