Kozan Gezilecek Yerler Listesi

Adana’nın en büyük ilçesi olarak bilinen Kozan turistik yerler bakımından en zengin ilçelerden bir tanesi. Sayısız doğal güzelliğe ve tarihi yapıya sahip olması yönüyle pek çok turisti bölgeye çekiyor. Kozan gezilecek yerler listesini hazırlanırken sizler için Kozan’ın en güzel yerleri seçildi ve detaylı bilgi sunuldu.

Anavarza

Anavarza
Anavarza

UNESCO listesinde bulunan antik kentler arasında bulunan Anavarza inşa edildiği yıldan bu yana Roma’dan Selçuklu dönemine kadar onlarca medeniyeti ağırlamış. Birçok kültürün izlerini taşıyan Anavarza antik kenti yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerce de ziyaret ediliyor.

Anavarza’nın en dikkat çekici özelliğiyse yöre halkının antik kentten kalan kalıntılarla bir arada yaşıyor olması. Öyle ki Anavarza bölgesinde yaşayan halkın ikamet ettiği evlerin bahçesinde antik kalıntılar bulunuyor. Antik kent içerisinde mozaikler, surlar ve kale kalıntılarını kapsıyor. Eski uygarlıklara ait pek çok motif ve eseri bu kalıntılar üzerinde gelen turistler rahatlıkla görebiliyor.
•Adres: Dilekkaya, Kozan / Adana
•Giriş Ücreti: Ücretsiz
•Konum bilgileri için tıklayın.

Sis Şehri

Sis Şehri yüzyıllar boyu farklı medeniyetler tarafından farklı şekillerde isimlendirilmiş. Romalılardan Ermenilere, daha sonrasındaysa Osmanlıya uzanan derin bir tarih geçmişi var.

3000 yıla dayanan insan yaşamına ev sahipliği yapmış olan Sis Kenti’nin her bir zerresinde farklı medeniyetlere ait kalıntılar bulunuyor.

Sis Kalesi (Kozan Kalesi)

Kozan Kalesi (Sis Kalesi)
Kozan Kalesi (Sis Kalesi)

Sis Kalesi, diğer bir adıyla Kozan Kalesi, Sis Şehri’nin sahip olduğu tarihi yapılardan biri. Hititliler tarafından inşa edildiği düşünülen kale alçak surlara sahip. Sis Kalesi üzerinde 44 farklı kule bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Kral Kulesi. Ancak oraya çıkmak oldukça zor.

Ayrıca kale çevresinde yine Ermenilere ve Asurlulara ait çeşitli yazıtlar bulunuyor. Özellikle tarihe ve mimariye ilgi duyanların oldukça ilgi göstereceği mekanlar arasında bulunuyor.
•Adres: Taş, Kozan / Adana
•Giriş Ücreti: Ücretsiz
•Konum bilgileri için tıklayın.

Andıl Kalesi

Kozan ilçesinde bulunan önemli yapılardan bir tanesi de Andıl Kalesi. Tam olarak ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği bilinmeyen kalenin orta çağ dönemlerinde inşa edildiği düşünülüyor. Yine kale çevresinde çok sayıda Roma ve Ermeni dönemine ait kalıntılar bulunuyor.

Özellikle kale duvarları üzerinde bulunan Ermenilere ait tasarımlar ve kalıntılar dikkat çekiyor. Andıl kalesi hakkında üzücü olan durumsa günümüze kadar büyük ölçüde sağlam gelmiş bu kalenin tarihi hakkında yeterli bilgiye ulaşılamamış olması.

Kilikya Manastırı

Kilikya Manastırı
Kilikya Manastırı

Ermeniler tarafından yapıldığı bilinen Kilikya Manastırı merkezi manastır görevine sahipti. Bölgede yaşayan Ermeniler göç etmelerinin ardından Kilikya Manastırı kapatılmış. 1940’lı yıllara gelene kadarsa oldukça tahrip olan Kilikya Manastırı yıkılmış ve elde edilen parçalar çeşitli binaların yapımında kullanılmış. Günümüzde sadece birkaç duvarı ayakta olan manastırı bu halde görmek kültürümüzün gelişimi açısından bir hayli üzücü.
•Adres: Taş, Kozan / Adana
•Konum bilgileri için tıklayın.

Eski Kabasakal Köyü

Tarihi eski çağa dayandığı düşünülen köyde Peri Kalesi olarak adlandırılan bir kale ve kale üzerine inşa edilmiş bir kilise bulunuyor. Kilisenin duvarlarında çeşitli haç motiflerine rastlanabiliyor. Bunun yanı sıra köyde eski mezarlarda bulunuyor.

Kaya oygu şeklinde tasarlanmış bu mezarların birçoğu tahrip edilmiş durumda olsa da içlerinden bir tanesi sağlam durumda. Ayrıca köyde eski lahitlerde bulunuyor ama maalesef bu lahitler tamamıyla tahribe uğramış durumda.

Yaverin Konağı (Arıkan)

Yaverin Konağı (Arıkan)
Yaverin Konağı (Arıkan)

1900’lü yılların başında bir Kirkor Efendi tarafından yaptırılan konak adını sahibinden alıyor. Konak Kirkor Efendi’ye yaver denmesinden dolayı Yaverin Konağı olarak anılıyor. Paylaşılan bilgilere göre yapıldığı dönemden itibaren pek çok Türk devlet adamı Kirkor Efendi tarafından bu konakta ağırlanmış.

Günümüze geldiğimizdeyse konak Kozan kültür mirasına katılarak restore edilmiş ve halka açılmış durumda. Turistlerin ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.
•Adres: Taş, Kozan / Adana
•Konum bilgileri için tıklayın.

Keşiş Mağarası

Keşiş Mağarası
Keşiş Mağarası

İlk bakışta Sümela Manastırı’nın havasını yansıtan mağara hakkında ilginç rivayetler bulunuyor. Mevlana’nın bir dönem yolunun Kozan bölgesinden geçtiği ve bu mağarada üç keşişle karşılaştığı yönünde anlatılan hikâye dinleyenlerde merak uyandırıyor.

Sadece hikayesiyle değil aynı zamanda görüntüsüyle de gelen turistlerin büyük ölçüde ilgisini çekiyor. Olur da yolunuz Kozan’a düşerse gezmekten en çok keyif alacağınız yerlerin başında geliyor.

Kozan Köprüsü

Kozan Köprüsü
Kozan Köprüsü (fotoğraf: Sinan Doğan)

Kozan Köprüsü geçmişi hakkında geniş çaplı bilgi sahibi olamadığımız yapılardan bir tanesi. Ancak köprünün mimari yapısı incelendiğinde kemer düzeni, köprünün şekli ve taş yapısıyla Roma dönemine ait olduğu anlaşılıyor. Bunun yanı sıra köprü üzerinde bulunan ve ancak belli başlı kısımları okunabilecek durumda olan yazıtlardan Müslüman medeniyetler tarafından da restore çalışmaları yapıldığı anlaşılıyor.

Kozan Köprüsü sadece tarihi yapısıyla kendini öne çıkarmakta kalmıyor. Geçmiş dönemlerde yıkılması için uğraşılan köprünün bölge halkını selden kurtardığı da biliniyor. Üzücü olan kısımda geçmiş dönemde yapılan bilinçsiz restore çalışmaların köprünün bir kısım tarihine zarar vermiş olması.
•Adres: Şevkiye, Kozan / Adana
•Konum bilgileri için tıklayın.

Bucak Cennet Vadisi

Bucak Cennet Vadisi
Bucak Cennet Vadisi

Kozan’da tatil yapmayı planlıyorsanız Bucak Cennet Vadisi’nde yürüyüş ve piknik yapmadan gitmeyin deriz. Zira adından da anlaşılacağı gibi gerçekten cennet gibi bir yer. Onlarca söğüt ağacı ve çayda keyif süren ördeklerle gelen misafirlerine doğayla iç içe huzuru yaşatıyor.

Doğa tutkunu tatilciler için birebir olan Bucak Cennet Vadisi tertemiz havayı içinize çekip sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz harika bir yer.

Bucak Kalesi

Bucak Kalesi
Bucak Kalesi (fotoğraf: wikipedia.org)

Tarihi hakkında çok fazla bilgi sahibi olamadığımız, Kozan’ın tarihi kalelerinden bir tanesi Bucak Kalesi. Kim tarafından yapıldığı bilinmese de mimari yapısı itibariyle askeri amaçla inşa edildiği tahmin ediliyor. Anavarza Kalesi’yle mimari olarak benzerlik gösteren kalenin iç kısmı tahrip olmuş durumda. Ancak kalenin büyük bir kısmı günümüze ulaşmayı başarabilmiş.

Dağılcak Mesire Alanı

Dağlıcak Mesire Alanı
Dağlıcak Mesire Alanı

Yazın sıcağından bunalan yöre halkının sıklıkla piknik yapmak için tercih ettiği mesire alanlarının başında geliyor Dağılcak Mesire Alanı. Kozan Barajı’nın hemen yanında olması hem eşsiz bir manzara sunuyor hem de doğa yürüyüşü yapacaklara temiz hava alma şansı sunuyor.

Serin ve temiz havasıyla büyük şehrin gürültüsünden kaçmak ve rahatlamak isteyen tatilciler için sevdikleriyle keyifli vakit geçirebilecekleri güzel bir alan sunuyor.
•Adres: Dağlıca, Kozan / Adana
•Konum bilgileri için tıklayın.

Hoşkadem Camii

Hoşkadem Camii
Hoşkadem Camii

Hoşkadem Camii Kozan ilçesinin en önemli tarihi mekanlarının başında yer alıyor. Aynı zamanda Kozan ilçesinin meşhur kurtuluş törenleri Hoşkadem Camii’nde başlar. Tarihinin 1440’lı yıllara dayandığı bilinen cami ayakta kalmayı başardığı dönemler boyunca Osmanlı dahil pek çok medeniyet tarafından restore edilmiştir. Mimarisi olarak farklı stilleri barındıran caminin özellikle giriş kortu cezbedici görüntüye sahip.

Muhtar Hacı Konağı

Gerek işçiliğiyle gerekse hakkındaki rivayetlerle oldukça ilgi çekici tarihi mekanlar arasında Muhtar Hacı Konağı. Hakkında söylenen rivayetler gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Bunun yanı sıra ince işçilikle yapılmış balkon kısmı görkemli bir görüntü sunuyor. Konak içerisindeki katların dizaynı konağın kullanımını avantajlı hale getirecek şekilde tasarlanmış. Tam anlamıyla bir mimarlık harikası olan Muhtar Hacı Konağı Kozan’ın önemli tarihi yapılarından biri.

Bedesten

Kozan’ın tarihi 1900’lü yıllara dayanan ticaret bölgelerinden biri. Bedesten uzun yıllar bakımsızlıktan dolayı tahrip altında kalmış. Özellikle bölgedeki trafik nedeniyle Bedesten’in bir kısmı zarar görmüş.

2004 yılında belediyenin çalışmalarıyla restore edilen Bedesten’in bir kısmı kurtarılmış ve kültür mirasına geri kazandırılmış. Günümüzde ticari faaliyetleri devam eden Bedesten girişinde mimarisi ve geçmişi hakkında bilgi veren yazıtlar oldukça ilgi çekiyor.

# Adana’nın doğa ve tarihiyle en zengin ilçesi olan Kozan gezilecek yerler listemiz burada sonlanıyor. Daha pek çok turistik yere sahip olan ilçenin listesini hazırlarken sizler için en ilgi çekici gördüğümüz yerleri seçtik.

Adana İlçelere Göre Gezilecek Yerler

 Aladağ Gezilecek Yerler | +5 Öneri
 Ceyhan Gezilecek Yerler | +5 Öneri
 Çukurova Gezilecek Yerler | +4 Öneri
 Feke Gezilecek Yerler | +3 Öneri
 Karaisalı Gezilecek Yerler | +8 Öneri
 Karataş Gezilecek Yerler | +5 Öneri
 Kozan Gezilecek Yerler | +15 Öneri
 Pozantı Gezilecek Yerler | +10 Öneri
 Saimbeyli Gezilecek Yerler | +5 Öneri
 Seyhan Gezilecek Yerler | +10 Öneri
 Tufanbeyli Gezilecek Yerler | +6 Öneri
 Yumurtalık Gezilecek Yerler | +7 Öneri
 Yüreğir Gezilecek Yerler | +6 Öneri