Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Mardin’in yemek adlarının listesi ile içerikleri, dahası özellikle yemeniz gereken yerlerin listesi bu yazıda.. Koş koşşşş! Üstine sindirime yardımcı güzel kahveler içeceğiniz kafe listesi de bonusu. Daha ne olsun ama!

Farklı bir mutfak denemek için Asya’ya Afkikaya gitmeye gerek yok. Farklı kültürler demek farklı mimariler, diller, geleneklerler yani aslında kısacası farklı milletler demek.. Bu konuda ulusça aslında çok şanslıyız. Yurtdışına çıkmadan keşfedebileceğimiz o kadar yenilik var ki! Bunu en iyi corona günlerinde anladık sanırım. Gezmeyi seven yoldaşlar (sadece gezgin demek anlamsı geliyor, bu daha iyi oldu sanki) “madem gezemiyoruz o zaman elimizde ne var bakalım” decesine başladı ülkemizi karış karış arşınlamaya.. Her kötünün bir iyi tarafı vardıp deyip polyanacaılık oynayacak (deli gibi yurdışı seyahatlerimizi özedik de) ulusça elimizdeki değerleri araştırmaya başladık. Araştırma diyoruz çünkü birçoğumuz Türkiye’nin birçok yerini bilmiyordu diyebiliriz. Ya da sadece adını biliyordu. İşte bu şehirleri, mekanları, yerleri gerçekten öğrenmeye, keşfetmeye başladık sanki bu süreçte. Bizim için bunlardan biris her zman hayalimizde olan ama hiçbir zman gitme sırası gelmeyen “Mezopotamya”! ve topraklarını dolduran eşsiz şehirlerden Mardin!

Dokusu ve tarihyle hep ilgimizi üstüne çeken Mardin’in lezzetiyle de bir o kadar farklı olduğunu bilmiyorduk desek yeridir. Ülkemizin kültür mozaiği olmasının en güzel yanlarından biri de farklı mutfaklara evsahipliği yapması kesinlikle. Mardin mutfağı ise o kadar bilmediğimiz ve bizim için tamamiyle yeni bir mutfak ki, sanki başka bir dil.

Yemekleri oluşturan içeriklerin bir araya gelmesi ve baharat kullanımıyla Arap etkisinin Asya versiyonu gibi hissettirdi bize. Ama bir o kadar da Türk.. Düşünün sadece midemizden değil aklımızdan geçenler de bize çok yeni..

Mardin yemeklerini bilenler ya da deneyenler bizi mazur görsün. İlk defa Mardin yemekleriyle tanışan kardeşlerden geliyor bu satırlar. Yani bize çok yeni.. Dedik ya Asya Afrika ya da denemediğiniz ve size farklı gelen hangi mutfak varsa işte bizim için de Mardin mutfağı o oldu! Tamamen “yerken kültür serüvenine” başladık.. Neyse artık bu yemeklerin neler olduklarını görelim, bakalım siz de bizim gibi düşünecek misiniz?

Mardin Yemekleri Listesi

Kaburga Dolması: Sabahın erken saatlerinde kısık ateşte pişirilmeye başlanıyormuş.

Mardin Kebabı: Urfa ve Adana gibi Mardin usulü kebap

İkbebet: Haşlanmış içli köfte

İrok: Süryani usülü içi köfte

Accin: Baharatlı ve dana etli bulgurlu pilavının üstüne yumurta kırılıp maydanoz ile servis ediliyor

Alluciye: Doğranmış kuzu eti ile yeşil eriğin birlikte pişirilmesi ile olan yahni. Tabii ki ekşi

Sembusek: Kapalı lahmacun, pide

Dobo: Kuzu eti ile pilav. Dobo kuzu kolu eti demekmiş.

Lebeniye Çorbası: Mardin usülü düğün çorbası

Kibbe: Mardin usülü kuzu işkembe dolması

Soğan Kebabı: Soğanın içi kıyma ile doldurulup, domates sosu ile pişiriliyor.

Kiliçe: Mardin çöreği.. tle birlikte de tüketiliyormuş. Bizim alıştığımız çörek tatlarından farkı içinde anasonun da olması

Süryani çöreği: Hurma ve bademli

Hayalet: Mavi badem şekeri

Zingil: Hamur kızartmasının üstüne şerbet dökülmüş hali.

Zafaran Çayı: safran bitkisi, bamya çiçeği, karanfil ile karıştırılıyor.

Süryani kahvesi: Çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri dibeklerde dövülüp kakule ilave ediliyor, şekersiz pişiriliyor

Süryani şarabı: Denemeden almayın deriz. Tadı ağır gelebilirmiş.

Peki En İyi Mardin Yemekleri Nerede Yenir?

**Cercis Murat Konağı: Bölgeye ait hangi yemeği ararsanız en güzelini burada bulabilirsiniz. Meze tabağı, çilekli sumaklı roka salatası, kaburga dolması, içli köfte, Dodo, yaprak sarması. Otantik mekanda Prens Charles da yemiş. Meze tabağı kişi başı 100TL. Akşam ve haftasonu için rezervasyon gerekiyor. Fix menü ile çalışıyorlar. Çorba+ ana yemek+tatlı: 75TL. Meze tabağı+ ana yemek+tatlı: 100TL . Dünyanın en iyi 10 şefinden biri seçilen Mardinli Ebru Baybara Demir sahibiymiş.

**Kebapçı Yusuf Usta: Fıstıklı ve acılı Mardin kebabı’nı yiyeceğiniz en güzel yer olarak geçen salaş mekan. Mardin kebabı 21TL, cevizli fıstılı Mardin kebabı 31TL

Kebapçı Rıdo: 2. En meşhur kebapçı. Kredi kartı geçmiyor.

Kaburgacı Selim Amca: kaburga dolması

Al Sahan: Kaburga

Bağdadi Restoran: Kaburga dolması güzelmiş

Şahmeran Lokantası: Esnaf lokantası Mardin tabak ile Mardin lezzetlerini tadabilirsiniz.

Öz Yasemin Pide: Lahmacun

Erdoba Konakları: İkbebet, kibbe, peksimet başta olmak üzere Mardin yemeklerinin hemen hemen hepsini kapsayan menüye sahip.

Kardeşler Odunlu Ekmek Fırın: tahinli ve mahlepli çörek, sembusek

Sadık Künefe:1 porsiyon 16 TL. Yeni şehirde ve Artuklu’da şubesi var. İkisi de iyi.

O kadar yemek yedik sindirmeyelim mi? O zman Mardin’in En İyi Kafelerinin Listesi gelsin..

Gece Gündüz Mardin Kafeleri

Seyr-i Merdin: Mezopotamya manzarası seyredebileceğiniz üstüne bir de kahve içeceğiniz enfes teras kafe. Günbatiminda tercih edilebilir.

Asude-i Merdin: Kahve 7.5TL , çay 2.5TL Yine terası olan Ulu Camii’nin de göründüğü Mezopotamya manzaralı kafe

Antik Sur Restoran: Han içinde bir restoran. Yemek de var. Sıra gecesi. Yemekli 120T, yemeksiz 70TL. İçcekler ekstra. Sıra gecesi 20:00-00:00 arasında. Rezervasyon gerekli. Mardin tabağı yiymiş.

* Marangozlar Kahvesi: Otantik  bir çayhane, Mezapotamya manzarası var. Güvercinler

Kana Cafe Shop: Zafaran çayı çok iyi. Küçük paket 20TL, çöreğin kçük paket 10TL

Mezopotamya Çay Bahçesi: Mezopotamya manzaralı çay bahçesinde çay 2TL

Mezopotamya Otantik Cafe: Yine Mezopotamya manzaralı bir başka kafe. Yeme- içmeden dah çok manzara sunuyor.. Mardin sıra geceleri de oluyormuş.. Belki son tercihiniz olabilir.

İzla Art Cafe: Akşam için kaliteli mekan otantik ve bohem bir dekorasyona sahip. Rezervasyon gerekiyor. Haftasonları ve akşamları çok yoğun. Süryani şarabı 20TL, peynir tabağı 10TL, süryani şarabı 7 TL

Peyda Kitap Kafe: Zinciriye Medresesi’nin yanında

Mırra Coffee: Mırra için. Tamamını bitirmek gerekiyormuş

Artuklu Kahve: Dibek kahvesi için adres. Aynı zamanda kuruyemişçi